Fractievoorzitters eerder op de avond bij Kamervoorzitter Arib
NOS Nieuwsā€¢

Coronadebat eindigt in tumult: 'De coalitie is letterlijk weggerend'

Het coronadebat dat de hele dag heeft geduurd, is tumultueus afgesloten. Er bleken niet genoeg Kamerleden meer aanwezig om een hoofdelijke stemming te kunnen houden. Volgens oppositiepartijen kwam dat doordat coalitie-Kamerleden massaal waren "weggerend".

PVV-leider Wilders had een hoofdelijke stemming aangevraagd voor zijn voorstel over een structureel betere beloning voor zorgmedewerkers. Hij besloot daartoe nadat bij de stemming per partij, de stemmen staakten.

Voor een hoofdelijke stemming moet er echter een quorum zijn: 76 Kamerleden moeten aanwezig zijn in het gebouw. Er bleken er nog 62 te zijn, dus ging de stemming niet door.

Toen Kamervoorzitter Arib dat bekendmaakte, reageerden Wilders en andere leiders van oppositiepartijen woedend:

Tumult aan het eind van het debat: 'de coalitie is letterlijk weggerend'

"De coalitie is massaal weggelopen, dat is een schande", zei Wilders. Ook GroenLinks-leider Klaver was boos. "Collega's die weglopen zodat we geen quorum hebben, dat is ronduit ondemocratisch. Onbehoorlijk."

"Kamerleden die in vredestijd het gebouw ontvluchten, ik geloofde Wilders niet toen hij het net zei", zei PvdA-leider Asscher. "Ongehoord en het getuigt niet van respect."

Kamerlid Van Meenen, van coalitiepartij D66, laat via Twitter weten dat er geen sprake is van 'wegrennen'. De Kamer heeft zelf vastgesteld dat er meer tijd moet worden genomen voor een hoofdelijke stemming, stelt hij:

VĆ³Ć³r het reces is er ook al drie keer gestemd over een structureel betere beloning. Uiteindelijk werd het voorstel weggestemd.

Gommers kwaad

Diederik Gommers, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, reageerde in Op1 geƫmotioneerd op de gebeurtenissen in de Kamer.

"Verwacht van ons geen heldendaden als we hier niet over kunnen praten", zei hij:

Gommers geƫmotioneerd na tumult coronadebat: 'Kan er echt kwaad om worden'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl