Reuters
NOS Nieuws

Leden oppositie in Wit-Rusland opgepakt op vooravond verkiezingen

Een dag voor de presidentsverkiezingen in Wit-Rusland zijn twee leden van de oppositie in de hoofdstad Minsk gearresteerd. Oppositielid Maria Kolesnikova werd kort na haar arrestatie weer vrijgelaten. Een campagneleider van de belangrijkste oppositiekandidaat Svetlana Tichanovskaja blijft waarschijnlijk tot na de stembusgang vastzitten.

Bij Kolesnikova zou het gaan om een persoonsverwisseling. De regering maakte niet bekend waarom campagneleider Maria Moroz is vastgezet. Tichanovskaja verblijft om veiligheidsredenen op een andere plek in Minsk, meldt haar organisatie.

Het is de tweede keer in drie dagen dat campagneleider Moroz werd opgepakt, schrijft de Wit-Russische journalist Hanna Liubakova. Donderdag was dat na haar bezoek aan de Litouwse ambassade in Minsk. Kort daarop werd Moroz weer vrijgelaten.

Ook demonstranten in Minsk zijn volgens journalist Liubakova vanmiddag opgepakt:

Ondanks het verbod op campagnebijeenkomsten van de oppositie, wordt in Wit-Rusland al wekenlang geprotesteerd tegen president Loekasjenko. Hij hoopt morgen herkozen te worden.

De druk op Loekasjenko, die voor zijn zesde termijn gaat, neemt toe. Hij regeert het Oost-Europese land al sinds 1994 met harde hand. Oppositiekandidaten zijn opgepakt of werden van deelname uitgesloten.

Desondanks is het Svetlana Tichanovskaja gelukt zich te kandideren. Zij is de vrouw van een populaire en kritische blogger die sinds mei in de cel zit en ze heeft in korte tijd aan populariteit gewonnen.

Oppositielid Maria Kolesnikova zei tegen Nieuwsuur dat ze overtuigd is dat de dictatuur na dit weekend voorbij is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl