Remco Evenepoel komt over de streep in de Ronde van Polen met het rugnummer van zijn gevallen ploeggenoot Fabio Jakobsen Getty Images

Remco Evenepoel heeft op imposante wijze de macht gegrepen in de Ronde van Polen.

De Belg van Deceuninck-Quickstep won na een knappe solo de vierde etappe en nam de leiderstrui over van Giro-winnaar Richard Carapaz.

De koninginnenrit, een etappe over 152,9 kilometer in en rond het skigebied van Bukovina, kende maar liefst zeven zware beklimmingen. Evenepoel ging er met nog 50 kilometer te gaan vandoor en er stond geen maat op de Belg.

Rafal Majka, Jakob Fuglsang, Simon Yates en ook de eerder gevallen Carapaz gingen in de achtervolging, maar Evenepoel gaf geen krimp en hield iedereen meer dan een minuut achter zich.

De 20-jarige Belg won dit seizoen alle drie meerdaagse koersen waar hij aan deelnam.

Zege in het teken van Jakobsen

Evenepoel toonde op de streep het rugnummer 75 van zijn ploeggenoot Fabio Jakobsen.

Zondag is de laatste etappe van de Ronde van Polen, die in eerste etappe werd opgeschrikt door de vreselijke valpartij (veroorzaakt door Dylan Groenewegen) waarbij Jakobsen ernstig gewond raakte.

Jakobsen werd kunstmatig in coma gehouden en onderging in de nacht van woensdag op donderdag een operatie van vijf uur aan zijn gezicht.

Vrijdagmiddag ontwaakte hij uit zijn coma. Volgens zijn arts maakt Jakobsen het naar omstandigheden goed.

Bekijk hieronder de verklaring die arts Pawel Gruenpeter vrijdagmiddag over de fysieke gesteldheid van Jakobsen gaf:

Arts van Jakobsen: 'Als hij dit heeft overleefd, zal hij zeker weer kunnen sporten'
Uitslag vierde etappe

STER reclame