Dylan Groenewegen duwt Fabio Jakobsen (helemaal links) in de hekken Getty Images

Fabio Jakobsen heeft in de nacht van woensdag op donderdag een operatie van vijf uur ondergaan. Dat meldt het ziekenhuis van het Poolse Sosnowiec waar de 23-jarige wielrenner is opgenomen na zijn afschuwelijke valpartij van woensdag in de Ronde van Polen.

Rond 14.00 uur zou nadere informatie over de toestand van de coureur van Deceuninck-Quickstep naar buiten komen, maar die is beperkt gebleven tot de mededeling dat Jakobsen tot in ieder geval vrijdag in kunstmatige coma zal worden gehouden.

Jakobsen was woensdag het grootste slachtoffer van de valpartij die in de massasprint werd veroorzaakt door landgenoot Dylan Groenewegen. De sprinttroef van Jumbo-Visma gooide in de spurt de deur dicht voor de langszij komende Jakobsen die in de hekken terechtkwam en snoeihard tegen de finishboog en een official knalde.

Moeite met ademen

Bij de duikeling zijn, gaf de rondearts prijs, onder meer het gehemelte en de luchtpijp van Jakobsen verbrijzeld. Later op de avond kwam het bericht dat er geen hersen- en ruggenmergschade was vastgesteld.

Donderdagochtend voegde Patrick Lefevere, de manager van Deceuninck-Quick-Step, eraan toe dat Jakobsen "alle beenderen in zijn gezicht heeft gebroken". Artsen melden tegenover Poolse media dat de renner moeite heeft met ademhalen door verwondingen rond zijn borst.

Pawel Gruenpeter, hoofd neurologie van het ziekenhuis waar Jakobsen behandeld wordt, laat in een verklaring weten dat de toestand van de renner stabiel is. "We hebben goede hoop dat er geen schade is aan het zenuwstelsel."

Bekijk hier de verklaring van de arts over de situatie van Jakobsen:

Behandelend arts: 'Operatie Jakobsen is zonder problemen verlopen'

STER reclame