Fabio Jakobsen
NOS Wielrennen

'Een renner zei tegen me: Je hoeft niet te gaan kijken. Het is erg'

Van levensgevaar is geen sprake meer, maar Fabio Jakobsen wordt na zijn vreselijke valpartij in de Ronde van Polen nog wel in een kunstmatige coma gehouden. De sprinter wordt verzorgd in het ziekenhuis van Sosnowiec nabij Katowice, waar de eerste rit van de etappekoers eindigde.

Renaat Schotte, wielercommentator van het Belgische Sporza, was erbij. "Het is vreselijk wat er gebeurd is", vertelt de aangeslagen Schotte aan Langs de Lijn En Omstreken.

"Ik heb het niet zien gebeuren. Ik stond bij de verzorgers van Jumbo-Visma in de uitloopstrook te kijken op hun smartphone, want ik dacht dat Groenewegen vandaag zou gaan winnen. Wat ik draaide was de ontzetting na de crash. Daarna was het vooral consternatie. Mijn eerste indruk was dat het heel erg was."

Schotte reisde onder meer naar Polen omdat exact een jaar geleden zijn talentvolle landgenoot Bjorg Lambrecht omkwam na een ongelukkige val in de Ronde van Polen.

Na de crash liep Schotte terug naar de aankomststreep. Hij zag verschillende renners die hem bloedend tegemoetkwamen. "Ik heb een stuk of vijf, zes renners weg zien strompelen van de plaats des onheils. Een renner zei tegen me: "Je hoeft niet te gaan kijken. Het is erg." Taferelen die je niet wilt meemaken als wielerverslaggever."

"Een official zat ook de hele tijd stil naast Jakobsen, een hallucinant beeld", vervolgt Schotte. "Ik heb gezien hoe hij in een ambulance is geplaatst en naar het ziekenhuis is vervoerd. Dat het een heel ernstige situatie is, dat is duidelijk."

De reacties in de wielerwereld liegen er niet om. Zo noemde Patrick Lefevere, ploegbaas van Jakobsens ploeg Deceuninck-Quickstep, Groenewegen kort na het incident "een crimineel, die in de gevangenis gegooid zou moeten worden."

"De gretigheid waarmee gekoerst wordt na de coronacrisis heeft er allicht mee te maken", vermoedt Schotte. "Er wordt gekoerst op leven en dood. Natuurlijk wil Groenewegen niet dat zijn concurrent en landgenoot ten val komt. Dat het niet door de beugel kan, is duidelijk. Maar het zijn ook mensen, dit gebeurt in het heetst van de strijd."

'Deksels riskante aankomst'

En dan is er ook kritiek op de organisatie. De aankomst in Katowice staat al langer bekend als een van de snelste en gevaarlijkste op de wielerkalender.

"Ik heb de laatste kilometers grondig verkend. Toen vond ik al dat dit een deksels riskante aankomst was", bevestigt Schotte. "Het gaat bergaf tot op een paar honderd meter en dan kom je met een snelheid van misschien wel 80 kilometer per uur op die streep af. Ik zou dit soort aankomsten nooit opnemen in het parcours."

Bekijk hier de huiveringwekkende valpartij van Fabio Jakobsen in de eerste etappe van de Ronde van Polen. De beelden kunnen als schokkend ervaren worden.

Groenewegen veroorzaakt huiveringwekkende crash Jakobsen in Ronde van Polen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl