De fiets van Fabio Jakobsen vliegt door de lucht, Jakobsen zelf is verdwenen in de boarding
NOS WielrennenAangepast

Situatie wielrenner Jakobsen ernstig, maar stabiel na zware val

Fabio Jakobsen ligt ernstig gewond in een Pools ziekenhuis, maar zijn toestand wordt als stabiel omschreven. De Nederlandse wielrenner was het grootste slachtoffer van een dramatische valpartij bij de eerste etappe van de Ronde van Polen.

Hij wordt in een kunstmatige coma gehouden, bevestigt de perschef van de wielerkoers. Volgens de rondearts heeft Jakobsen bij zijn val onder meer zijn gehemelte en zijn luchtpijp verbrijzeld. Poolse media melden op basis van uitspraken van de assistent-directeur van het ziekenhuis dat hij waarschijnlijk geen hersenletsel heeft en er geen vitale organen ernstig zijn beschadigd.

Ook Deceuninck-Quickstep, de ploeg van Jakobsen, bevestigde die lezing aan het einde van de avond.

Dylan Groenewegen en Jakobsen streden in volle vaart om de dagzege, maar dat resulteerde in een afschuwelijke afloop.

In de aflopende sprint in Katowice, waar de sprinters wel 80 kilometer per uur bereikten, leek Jakobsen Groenewegen in de laatste meters te passeren. Groenewegen week echter van zijn lijn en gebruikte bovendien zijn elleboog.

Nederlands kampioen Jakobsen werd zo door zijn landgenoot in de hekken geduwd, knalde snoeihard tegen de finishboog en raakte bovendien een official. Die official lijkt in orde te zijn.

Groenewegen veroorzaakt huiveringwekkende crash Jakobsen in Ronde van Polen

Na de finish ging ook Groenewegen onderuit. De sprinter van Jumbo-Visma kwam als eerste over de streep, maar werd na afloop gediskwalificeerd. Op de website van de organisatie is Jakobsen aangewezen als winnaar, maar dat is even niet belangrijk. Groenewegen is uit koers gehaald door de organisatie. Wielerbond UCI onderzoekt het voorval.

Barbara Jerschina, die als arts werkzaam is bij de Ronde van Polen, zei eerder op avond tegen verschillende Poolse media dat Jakobsen in levensgevaar verkeerde.

"Zijn toestand is erg slecht. We hebben te maken met een ernstig craniocerebraal trauma (hersen- of schedeltrauma, red.). Zijn hart werkte wel heel goed. Maar hij vecht voor zijn leven. Laten we onze vingers voor hem kruisen. Hij heeft veel bloed verloren", aldus arts Jerschina.

Later op de avond verklaarde de assistent-directeur van het ziekenhuis op de Poolse nationale televisie dat toestand van de Nederlands kampioen stabiel is. Volgens de assistent-directeur is er geen hersen- en ruggenmergschade vastgesteld, maar verwacht men donderdag een betere diagnose te kunnen stellen.

 • Getty Images
  Dylan Groenewegen duwt Fabio Jakobsen (helemaal links) in de hekken
 • Getty Images
  Een grote valpartij bij de finish van de Ronde van Polen, na een incident tussen Groenewegen en Jakobsen, die buiten beeld in de boarding ligt
 • Getty Images
  De crash ontstond nadat Groenewegen af was geweken van zijn 'lijn' en Jakobsen zo de boarding in werkte
 • Getty Images
  Fabio Jakobsen wordt behandeld na zijn ernstige valpartij
 • Getty Images
  De schade bij Dylan Groenewegen lijkt mee te vallen

Op sociale media regent het steunbetuigingen aan Jakobsen, maar ook is veel kritiek op de actie van Groenewegen. Patrick Lefevere, teambaas van Jakobsen bij Deceuninck-QuickStep, reageerde kort na het incident al furieus op de actie van Groenewegen.

Team Jumbo-Visma zegt in gedachten bij Fabio Jakobsen en andere betrokkenen te zijn. "Dergelijke crashes zouden niet mogen gebeuren. We bieden onze oprechte excuses aan", stelt het team van Groenewegen. Na intern overleg zullen ze later nog met een verdere verklaring komen.

Dat Groenewegen een ingrijpende sanctie te wachten staat, lijkt inmiddels onvermijdelijk. De internationale wielerbond UCI heeft zijn rol in de valpartij 'met klem' veroordeeld en de zaak doorverwezen naar de tuchtcommissie.

"De UCI veroordeelt met klem het gevaarlijke gedrag van Dylan Groenewegen, die Fabio Jakobsen een paar meter voor de finish de hekken in stuurde en zo een omvangrijke valpartij veroorzaakte aan het eind van de eerste etappe", zo laat de bond weten.

"De UCI, die het gedrag onaanvaardbaar achtte, heeft de zaak onmiddellijk doorgestuurd naar de tuchtcommissie met het verzoek om een sanctie, die evenredig is met de ernst van de feiten. Onze federatie is met haar hele hart bij de getroffen renners."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl