NOS Wielrennen

Jakobsen ontwaakt uit coma en maakt het 'naar omstandigheden goed'

Fabio Jakobsen is vrijdagmiddag ontwaakt uit zijn kunstmatige coma en is 'in goede conditie'.

De 23-jarige wielrenner, die woensdag zwaargewond raakte bij een valpartij aan het einde van de eerste etappe in de Ronde van Polen, maakt het naar omstandigheden goed. Nadat behandelend arts Pawel Gruenpeter vrijdagmorgen al een eerste update had gegeven over de fysieke gesteldheid van de Nederlander kwam hij later op de dag voor de tweede maal met een verklaring. Daarin liet hij weten dat de kans groot is dat Jakobsen weer kan sporten.

Beluister hieronder de verklaring die Pawel Gruenpeter vrijdagmiddag gaf:

Arts van Jakobsen: 'Als hij dit heeft overleefd, zal hij zeker weer kunnen sporten'

Jakobsen was woensdag het grootste slachtoffer van een valpartij die in de massasprint werd veroorzaakt door Dylan Groenewegen. Bij de valpartij zijn, gaf de rondearts prijs, onder meer het gehemelte en de luchtpijp van Jakobsen verbrijzeld.

In de nacht van woensdag op donderdag onderging Jakobsen een operatie van vijf uur aan zijn gezicht. Een woordvoerder van het Poolse ziekenhuis meldde dat de wielrenner geen hersen- of rugletsel heeft en dat er geen vitale organen zijn beschadigd. Wel heeft hij breuken rond zijn oogkassen en in de onder- en bovenkaak.

Pawel Gruenpeter, hoofd neurologie van het ziekenhuis waar Fabio Jakobsen ligt, reageerde gisteravond: 'Zijn toestand is stabiel, zijn hart functioneert zelfstandig. We hebben goede hoop dat er geen schade is aan het zenuwstelsel.

Behandelend arts: 'Operatie Jakobsen is zonder problemen verlopen'

Strafrechtelijk onderzoek

Inmiddels is de Poolse justitie een onderzoek gestart naar de crash. De officier van justitie in Katowice heeft volgens het Poolse persbureau PAP inmiddels drie getuigen verhoord, onder wie een vertegenwoordiger van de organisatie.

De Poolse justitie heeft daarnaast bewijsmateriaal verzameld en onderzoekt of Groenewegen kan worden aangeklaagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl