NOS Nieuws

Spaanse kranten zwaaien Juan Carlos uit na 'tweede abdicatie'

'Juan Carlos: de man die zijn eigen lot provoceerde', schrijft de Spaanse krant El País. 'Een trieste dag in de geschiedenis van Spanje', kopt ABC. En El Mundo: 'Een pijnlijk gebaar ter verdediging van de kroon'.

Maandenlang vulde nieuws over de coronacrisis de Spaanse voorpagina's, maar vandaag is het vertrek van de oud-koning uit zijn land het onbetwiste gesprek van de dag. Gisteren publiceerde het Spaanse koningshuis een brief van hem aan zijn zoon en opvolger Felipe. Daarin maakte het voormalig staatshoofd bekend zijn land te verlaten.

El Razón spreekt op de voorpagina van een 'tweede abdicatie'. Juan Carlos deed in 2014 afstand van zijn troon, nu doet hij dat eigenlijk opnieuw.

Zo wordt op straat in Madrid gereageerd:

Spanjaarden kritisch en verdrietig over vertrekkende ex-koning: 'Ga niet weg!'

Juan Carlos, inmiddels 82, was de laatste jaren veel in opspraak. Zo maakte de Spaans openbaar aanklager in juni bekend een onderzoek naar hem te starten vanwege een smeergeldaffaire waarin hij spil is. Hij zou tientallen miljoenen euro's van Saudi-Arabië hebben gekregen voor zijn rol als onderhandelaar bij de aanleg van een hogesnelheidslijn.

Jaren geleden was er ook al veel te doen rond de koning: in 2012 maakte hij, midden in een zware economische crisis, een jachttrip naar Botswana die zou zijn betaald door een Saudische zakenman.

De maîtresse, de olifant en de aktetas

Het nieuws over Juan Carlos' vertrek komt voor veel Spanjaarden nu niet als een verrassing. "Zij zien het als een logisch gevolg na een opeenstapeling van schandalen", zegt correspondent Carlijn Teeven. "Die verbazen zich erover dat hij zoveel kon maken zonder dat dat directe consequenties had."

De krant El País citeerde vanmorgen treffend de woorden die Juan Carlos tegen een vriend zou hebben gezegd: "Jongeren onder de 40 zullen me alleen herinneren als die van Corinna, de olifant en de aktetas." Corinna is zijn maîtresse, de olifant slaat op zijn olifantenjacht in Botswana en de aktetas verwijst naar het corruptieschandaal.

Juan Carlos staat op alle Spaanse voorpagina's vanochtend

El País schrijft verder dat die schandalen niet mogen doen vergeten wat hij voor "grote bijdrage aan de vooruitgang en vrijheid van de Spanjaarden" heeft geleverd.

"Er zijn nog genoeg Spanjaarden die hem zullen herinneren om zijn rol bij de overgang van de Spaanse dictatuur onder generaal Franco naar een democratie", zegt Teeven. "Voor hen was hij een held."

De meer rechtse krant ABC noemt het vertrek van Juan Carlos uit Spanje vooral een overwinning voor degenen die een einde wilden maken aan de Spaanse eenheid: "Een van de grootste koningen uit de geschiedenis van Spanje is zonder vonnis gestraft."

De Dominicaanse of Portugal

Spaanse media speculeren intussen over de verblijfplaats van de voormalige koning. Er zijn berichten dat hij nu in de Portugese badplaats Estoril is, maar er wordt ook gemeld dat hij Portugal alweer verlaten heeft.

Volgens de krant La Vanguardia is Juan Carlos gisteren met de auto naar Portugal gereden en van daaruit later op de dag naar de Dominicaanse Republiek gevlogen. Juan Carlos zou nu bij een familie zijn die rijk is geworden met suikerrietplantages. Hij zou de komende weken willen gebruiken om te bekijken waar hij zich definitief gaat vestigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl