De Nederlandse vrouwenturnploeg bij de WK in Doha in oktober 2018
NOS Sport

Nationale turnploeg reageert: 'We herkennen ons niet in geschetste beeld'

De turnsters van de Nederlandse selectie hebben in een gezamenlijke verklaring laten weten dat zij zich niet herkennen in het beeld dat momenteel wordt geschetst van de Nederlandse turnwereld. "Bij ons huidige team heerst een gezond topsportklimaat", schrijven de turnsters.

De verklaring is te lezen op de Instagram-pagina's van Sanne Wevers, Lieke Wevers, Eythora Thorsdottir, Vera van Pol, Laura de Witt, Tisha Volleman, Sara van Disseldorp, Naomi Visser, Kirsten Polderman en Sanna Veerman. Ook de vorig jaar augustus gestopte Céline van Gerner heeft het statement gedeeld.

Beschuldigingen

De afgelopen dagen zijn diverse verhalen over misstanden binnen het turnen naar buiten gekomen. Vrijdag bekende turncoach Gerrit Beltman dat hij jonge turnsters heeft mishandeld en vernederd.

Zondag kwamen daar beschuldigingen bij van voormalig turnster Joy Goedkoop aan het adres van bondstrainer Vincent Wevers, de vader van turntweeling Sanne en Lieke. Ook Wevers zou zich schuldig hebben gemaakt aan fysieke en mentale mishandeling.

Verklaring: 'Bij ons heerst gezond klimaat'

In hun verklaring schrijven de turnsters het volgende: "De afgelopen periode vormt een opeenstapeling van triest nieuws vanuit de turnwereld. Eerst internationaal, maar nu ook nationaal. Ons medeleven gaat uit naar iedereen die negatieve ervaringen in onze sport heeft gehad."

"Wij herkennen ons niet in het beeld dat nu geschetst wordt van het Nederlandse turnen met betrekking tot de verhalen van vroeger. Waar vroeger ruimte was voor fysieke en mentale geselingen, behoort dit wat ons betreft tot het verleden. Bij ons huidige team heerst een gezond topsportklimaat."

"Natuurlijk zoeken wij als topsporters fysieke en mentale grenzen op om het verschil te maken en om weer een stap verder te komen. Maar er is bovenal ruimte voor liefde voor de sport. Samen met onze coaches stellen wij onze programma's samen en iedereen realiseert zich dat het echte verschil wordt gemaakt door maatwerk en in te spelen op de individuele behoefte."

"Elke stap die we hier met z'n allen hebben gezet en elke stap die we nog moeten zetten draagt bij aan het behalen van de potentie van het individu en daarmee van het team."

"Wij kunnen geen oordeel geven over de breedtesport. Maar vragen wel iedereen eigen verantwoordelijkheid te nemen om te realiseren waar het om draait: liefde voor de sport. Voor de jeugd vinden wij het belangrijk dat sport een uitlaatklep is en dat men blijft bewegen."

"Wat ons betreft is de turnsport in Nederland de laatste jaren de juiste weg ingeslagen. Natuurlijk is er nog altijd ruimte voor verbetering en moet deze ruimte benut worden! Laten we vooral samen het gesprek aangaan en de discussie blijven voeren over hoe we dit samen bereiken. Wij roepen de KNGU op om de ingeslagen weg niet te blokkeren of af te breken."

"Er gebeuren veel mooie dingen die juist de volgende generatie inspireert en helpt om van onze sport te genieten. Wij voelen ons verantwoordelijk om een gezond (top)sportklimaat achter te laten voor de volgende generatie. Een klimaat waarin iedereen op elk niveau kan genieten van de sport waarin plezier, gezondheid en veiligheid voorop staan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl