NOS Wielrennen

Vos kijkt uit naar rentree: 'Niets liever dan koersen, maar wel veilig'

Vos: 'We willen niets liever dan koersen, maar wel verantwoord'

Bijna vijf maanden na de laatste wielerkoers voor vrouwen (Le Samyn des Dames op 3 maart) stapt het vrouwenpeloton donderdag in het Spaanse Baskenland weer op de fiets voor de eerste drie wielerkoersen na de coronapauze.

Ook Marianne Vos van wielerploeg CCC-Liv verschijnt daar weer aan de start, nadat ze in januari een operatie heeft ondergaan aan haar linkerlies.

"Mijn herstel verliep heel goed, eigenlijk was ik eind maart, begin april alweer klaar voor de eerste koers", zegt de 32-jarige kopvrouw van CCC-Liv. Maar door het coronavirus werden alle koersen geschrapt, waardoor Vos nog wat extra geduld moest hebben.

Vanwege de operatie mocht ze zes weken geen fiets aanraken en daarna had ze veel tijd om zich goed voor te bereiden op haar rentree.

"Het belangrijkste was fit te blijven en geen gekke dingen te doen. Dat is gelukt. Ik heb zelden zo'n lange periode gehad om goed te kunnen trainen met voldoende rust", aldus Vos.

'Geen zorgen om sponsor'

Tijdens de coronacrisis trok hoofdsponsor CCC, een Poolse schoenenfabrikant, de stekker uit de mannenploeg. Maar volgens Vos hoeven zij en haar teamgenoten van CCC-Liv niet te vrezen voor beëindiging van het sponsorcontract. "Ons management maakt zich geen zorgen en ook vanuit de ploegleiding is er zekerheid gegeven."

En dus kijkt Vos zonder zorgen uit naar haar rentree, ook al is de kalender momenteel overvol. "Het seizoen is eigenlijk in twee maanden gepropt. Als alles doorgaat, heb je een hele drukke periode", zegt Vos. "We willen niets liever dan koersen, maar het moet wel veilig zijn. Vanuit de organisatie, de internationale wielerbond en de teams worden er veel maatregelen getroffen."

Eerste keer Parijs-Roubaix

Met enkele mooie voorjaarsklassiekers, of dit jaar dus eigenlijk najaarsklassiekers, voor de boeg heeft Vos wel een kleine wensenlijst. "Maar de kampioenschappen staan daarin voor mij wel bovenaan", zegt ze overtuigend.

Ook de klassieker Parijs-Roubaix, die dit jaar voor het eerst op de kalender voor de vrouwen prijkt, heeft Vos in haar agenda omcirkeld. "Dat is wel iets heel speciaals."

Op de Franse kasseien zou Vos als uitgesproken allrounder goed uit de voeten moeten kunnen, zou je denken. Toch twijfelt de renster daar zelf nog een beetje aan: "Het vraagt om een hele specifieke voorbereiding. Met kasseien is het altijd een beetje haat-liefde, je moet ervan houden. Maar het gaat ongetwijfeld heel mooi worden."

Parijs-Roubaix staat gepland op 25 oktober. Dat is nog ver weg, stelt Vos. En dus gaat de focus nu vooral op de eerste drie koersen in het Baskenland. "Spannend hoe iedereen ervoor staat en hoe het gaat verlopen. Ik denk dat iedereen er wel naar uit heeft gekeken om weer in actie te komen", besluit Vos.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl