Vizier Vos kan na liesoperatie volledig op de Spelen in Tokio

Na de NK veldrijden van vorig weekeinde verdween Marianne Vos plots uit beeld. De nummer vijf van dat kampioenschap verruilde de racefiets voor het ziekenhuisbed. Voor even weliswaar, maar wel met het onvermijdelijke gevolg dat de alleskunner begin februari geen gooi kan gaan doen naar een achtste wereldtitel op de cross.

"De bekkenslagader aan de linkerkant is losgemaakt. Die lag in een knik", legt Vos, inmiddels weer helemaal op de been, uit. "Daardoor werd er te weinig zuurstof naar het been vervoerd. Het moet nu zelf mooi herstellen."

Marianne Vos in actie in het veld Pro Shots

De 32-jarige kopvrouw van CCC-Liv kampte al langer met een onwillig linkerbeen. De kwaal stond optimale prestaties in de weg en dat kan Vos natuurlijk niet hebben in een olympisch jaar. Nader onderzoek wees de linkerlies als boosdoener aan. Een operatie was de enige remedie.

Wandelen

De ingreep werd onder volledige narcose uitgevoerd. Alleen daarom al moet ze voorlopig rustig aan doen. Maar ook het hersteltraject schrijft voor dat de wielrenfiets zo'n zes weken in de schuur moet blijven staan. "Best lang, hè? Ik mag gelukkig wel wandelen. Dat gaat prima. Maar ik moet voorkomen dat het lichaam die knik weer inneemt."

Marianne Vos verovert olympisch goud in de wegwedstrijd in 2012 Pro Shots

De doelen voor het komende wegseizoen zijn intact gebleven voor Vos, die in april alweer een rol van betekenis hoopt te kunnen spelen in de voorjaarsklassiekers. En later dit jaar uiteraard op de Olympische Spelen in Tokio. Daar wil ze in ieder geval de 'oude Vos' weer zijn.

STER reclame