NOS Sport

'Superfitte' Schippers: 'Als ik nu investeer, levert dat volgend jaar winst op'

Als er geen coronacrisis zou zijn geweest, was Dafne Schippers nog slechts twee weken verwijderd van schitteren op de Olympische Spelen. Maar, van een 'normaal' atletiekseizoen is dit jaar geen sprake en dus is de 28-jarige sprintster al sinds maart in Nederland.

Schippers: 'Mijn lichaam heeft zich kunnen herstellen'

"Dat was helemaal nieuw voor mij", vertelt Schippers. "Ik ben de laatste twaalf jaar niet zoveel thuis geweest als nu. Dat was ook fijn, want ik ben een enorm familiemens. In het begin kon ik ze natuurlijk niet bezoeken door corona, maar nu zien we elkaar wel meer."

Het zien van familie is niet het enige voordeel dat de coronacrisis heeft opgeleverd voor de atlete. "Ik ben superfit, mijn lichaam heeft zich kunnen herstellen. Nu kon ik werken aan onderdelen waar ik normaal geen tijd voor had. Het is fijn dat de trein even stil staat."

Haast

Toch betekent het ook geen wedstrijden en geen Spelen dit jaar. "Natuurlijk was dat balen in het begin, want je bent daar soms al drie, vier of misschien wel zes jaar mee bezig. Maar, ik heb snel de knop omgezet. Je moet het accepteren en er het beste van maken."

Het kenmerkt de positiviteit van Schippers. "Er was altijd haast en dat is nu totaal anders. Ik heb tijd om aan dingen te werken. Normaal gaat alles snel snel en nu is er meer rust. Ik heb bijvoorbeeld geen last meer van mijn lies en dat is een heerlijk gevoel."

Dafne Schippers tijdens een training op Papendal

De wereldkampioene op de 200 meter (in 2015 en 2017) en winnares van olympisch zilver op de 200 meter in Rio de Janeiro blijft zich focussen op de 100 én 200 meter. "Ik wil gewoon alles doen, ook de 4x100 meter estafette."

Schippers: "Stel dat mijn rug moeilijk blijft doen, moet ik toch een keuze gaan maken, maar nu is het doel nog alles."

Druk van de buitenwereld heeft Schippers, zeker na het behalen van haar wereldtitels, nooit zo gevoeld. "Ik leg de druk voor mezelf heel hoog. Ik wil er zelf alles uithalen, dat is niet veranderd. Soms lijkt het maakbaar wat ik doe, maar zo werkt het niet in de atletiek."

Dafne Schippers tijdens de Inspiration Games op Papendal

Aan de top blijven in de atletiek is volgens Schippers dan ook extreem lastig. "Dat lukt misschien een paar jaar als je geluk hebt en als het langer duurt zijn dat uitzonderingen. We leven zo op de grens, je zoekt constant die grens op, maar er is een minimaal verschil tussen er net overheen gaan of er net voor blijven."

Ontspanning

Sinds vorig jaar is Schippers weer terug bij atletiekcoach Bart Bennema, bij wie ze tussen 2008 en 2016 ook al trainde. "Dat voelt heel goed. Ik ben fit aan het worden. De afgelopen jaren heb ik veel aan krachttraining gedaan, maar ik moet op souplesse lopen. Mijn kracht is ontspanning en dat ben ik nu aan het omdraaien."

"Als ik nu investeer, levert dat volgend jaar winst op. Wat er dit jaar gebeurt, maakt me niet zoveel uit en vind ik ook niet zo belangrijk. Het hoofddoel is de Spelen volgend jaar. Ik werk er hard voor om daar goud te halen. Hopelijk kan ik daar pieken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl