De voorkant van het stadion van Royal Excel Moeskroen
NOS Voetbal

Uitverkoop in België: Lille neemt Moeskroen over, Sporting redt Roeselare

Het lijkt een nieuwe trend in België: voetbalclubs in nood die dankzij geld van buitenlandse clubs van de ondergang worden gered. Zaterdag werd bekend dat Royal Excel Moeskroen in handen komt van OSC Lille. En op dezelfde dag kwam het nieuws dat KVS Roeselare is gered dankzij een financiële injectie van onder meer Sporting Portugal.

Beide clubs werden voorgegaan door SK Lommel. De armlastige streekclub die uitkomt op het tweede niveau in België werd in mei ingelijfd door de City Football Group, het moederbedrijf achter onder meer Manchester City, New York City FC en Melbourne City. In 2017 werd Cercle Brugge al overgenomen door AS Monaco.

De overname van eersteklasser Moeskroen door Lille komt niet als een verrassing. De Franse club was tussen 2011 en 2015 met 51 procent ook al grootaandeelhouder van de club. Lille zal Moeskroen, dat 25 kilometer verderop ligt, vooral gaan gebruiken om jonge spelers te stallen.

Stroman van makelaars

Moeskroen kende de afgelopen jaren grote problemen. De club was sinds 2018 officieel in handen van zakenman Pairoj Piempongsant, maar de Thai zou niet meer dan een stroman zijn geweest van een groep voetbalmakelaars die in feite de dienst uitmaakten in Moeskroen.

De Thaise zakenman Pairoj Piempongsant bij zijn presentatie in Moeskroen in 2018

Deze situatie en de financiële problemen leidden ertoe dat de club telkens moest vrezen voor zijn proflicentie. De afgelopen zes jaar moest Moeskroen vijf keer naar het Belgische sporttribunaal BAS stappen om die licentie alsnog veilig te stellen.

Met Lille als nieuwe eigenaar hoopt Moeskroen nu op een herstart. En dat is wel nodig: afgelopen week werd voor de tweede keer op rij een oefenwedstrijd afgezegd vanwege een gebrek aan spelers. Een trainer is er ook nog niet. Lille zou de Fransman Fernando Da Cruz in gedachten hebben, die al eens eerder coach was van zowel Moeskroen als Lille.

Lissabon redt Roeselare

KSV Roeselare, uitkomend in de Eerste Klasse B (het tweede niveau in België), is financieel gered door drie nieuwe investeerders, waaronder topclub Sporting Clube de Portugal uit Lissabon.

Volgens een verklaring van Roeselare brengen de investeerders "de nodige financiële middelen mee om KSVR 2.0 in de steigers te zetten en uit te bouwen."

Vanwege de financiële problemen kreeg Roeselare geen proflicentie voor komend seizoen. De club moet daardoor aantreden in de zogeheten Eerste Nationale, het derde niveau in België en het hoogste amateurniveau.

Meer clubs in problemen

Veel Belgische clubs zitten momenteel in financieel zwaar weer. Zo viel eerder het doek voor Sporting Lokeren. Ook Standard Luik zat in de problemen en dreigde te worden teruggezet naar de amateurs. Maar mede dankzij financiële hulp van oud-spelers Marouane Fellaini en Axel Witsel kreeg de tienvoudig landskampioen toch een proflicentie.

Bekijk een reportage over de stand van zaken bij SK Lommel, dat in mei werd overgenomen door de City Football Group.

Lommel SK moet na overname City Football Group een talentenfabriek worden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl