Stijn Vreven
NOS Voetbal

Trainer Vreven: 'Lokeren was een spookclub op het laatst'

"Ik kwam als eerste binnen op de club en ging als laatste weg." Stijn Vreven, trainer van de vandaag failliet verklaarde Belgische club Lokeren, zag dat het de laatste maanden snel bergafwaarts ging. De club, die sinds dit seizoen op het tweede niveau uitkwam, zou een schuldenlast hebben van acht miljoen euro.

Vreven was sinds november 2019 trainer bij Lokeren. Bij zijn aantreden werd de oud-speler van onder meer Vitesse en FC Utrecht niets verteld over de financiële problemen bij de club. "Sterker nog, we gingen nieuwe spelers halen", vertelt Vreven bij Langs de Lijn En Omstreken. "De club had wel een transferverbod, maar dat zou opgelost worden. Toen voelde ik al nattigheid."

Het transferverbod werd niet opgelost en zelfs het hele middenveld van de Belgische tweedeklasser vertrok zonder dat de club daar geld voor kreeg. "Op het laatst was het echt een spookclub. Er waren bijna geen werknemers meer op de club en het bestuur zag ik niet meer. Als er niet meer over sportieve zaken wordt gesproken, weet je dat het een lastig verhaal wordt..."

'Veel misgegaan bij overname'

Lokeren was sinds 2019 in handen van Louis de Vries, een spelersmakelaar uit Den Haag. De Nederlander is voor velen de boosdoener, maar Vreven denkt dat het daarvoor al mis is gegaan bij de club. "Het is heel makkelijk om nu met modder te gooien naar Louis, maar hij is zeker niet als enige verantwoordelijk. Bij de overname is er al veel misgegaan."

2012: Lokeren wint de Belgische beker

De Belgische sportjournalist Hans Vandeweghe beaamt dat. "Roger Lambrecht, de vorige eigenaar, is veel te lang blijven zitten. Misschien wel tien jaar te lang. De club was al een sterfhuis toen De Vries het overnam. Het was niet meer te redden."

Goed businessplan

Vandeweghe noemt een gebrek aan geld en het ontbreken van een goed businessplan als de voornaamste redenen van het faillissement. "De club hing met haken en ogen aan elkaar. Het was al lang niet meer de club uit de jaren '80, waarin het zijn hoogtepunten beleefde", volgens de sportjournalist.

Lokeren werd nooit landskampioen, maar pakte wel twee keer de beker. "Met name een aantal goede prestaties in Europa worden als hoogtepunten gezien. Lokeren had een fantastisch team, met onder anderen de Deen Preben Elkjær Larsen, die later naar Italië (Hellas Verona) vertrok en een van de sterspelers van het Deense nationale team was. In die periode kwamen er bij elke wedstrijd bijna tienduizend mensen kijken."

Vandeweghe verwacht dat Lokeren niet de enige Belgische club zal zijn die omvalt in deze coronacrisis. "7 van de 24 profclubs hebben nog geen licentie voor komend seizoen. Ik verwacht dat bijvoorbeeld Lommel, Moeskroen en Roeselare het heel lastig gaan krijgen, maar een deel van de Belgische profclubs hoopt daar stiekem ook op. In België is er eigenlijk maar plek voor 16 profclubs."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl