NOS
NOS Nieuws

Wekdienst 15/7: nieuwe lijsttrekker CDA • Disneyland Parijs weer open

Goedemorgen! Om 12.00 uur wordt bekend wie de lijsttrekker wordt van het CDA bepaalt: Hugo de Jonge of Pieter Omtzigt. De rechtbank in Maastricht buigt zich over de dodelijke aanrijding na afloop van Pinkpop in 2018. En er is goed nieuws voor Disney-fans.

Het weer: wisselend bewolkt en enkele buien. Het wordt een graad of 19.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Leden van het CDA hebben gestemd op Pieter Omtzigt of Hugo de Jonge als nieuwe partijleider. Rond het middaguur wordt bekend wie de nieuwe lijsttrekker is. Je kunt live meekijken op NOS.nl en NPO Politiek.
  • De rechtbank in Maastricht buigt zich over de dodelijke aanrijding na afloop van Pinkpop in 2018. De verdachte reed toen een groep festivalgangers aan. Er viel een dode, drie mensen raakten ernstig gewond.
  • Disneyland Parijs, het grootste attractiepark van Europa, gaat na vier maanden weer open. Bezoekers kunnen dus weer met Mickey, Sneeuwwitje en Aladdin op de foto. Alleen niet meer knuffelend, maar op anderhalve meter afstand.
  • En wat gaat er gebeuren met paleis Soestdijk en het landgoed eromheen? Daar wordt vanavond in Baarn door de gemeenteraad over gestemd.

Wat heb je gemist?

De Verenigde Staten zullen Hongkong vanaf nu net zo behandelen als het Chinese vasteland, heeft president Trump gezegd. "Geen speciale privileges meer, geen economische voordelen en geen export van gevoelige technologieën", zei hij in reactie op het aannemen van de omstreden Chinese veiligheidswet voor Hongkong.

Trump heeft ook zijn handtekening gezet onder een wet die in het Congres is aangenomen die sancties mogelijk maakt tegen Chinese functionarissen die de veiligheidswet implementeren.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Straatkunstenaar Banksy heeft op Instagram een video geplaatst waarop te zien is dat hij een metro in Londen onder handen neemt.

'De metro van Londen krijgt een grondige schoonmaak' is de titel van de video. Gehuld in beschermende kleding en verborgen achter een gezichtsmasker spuit hij afbeeldingen van ratten met mondkapjes op wanden van rijtuigen.

De video verscheen op de dag dat de Britse regering bekendmaakte dat het dragen van mondkapjes verplicht wordt in winkels en supermarkten.

Dit is de video die hij op Instagram plaatste:

Banksy's statement over het Britse mondkapjesbeleid

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl