Siem de Jong FC Cincinnati

Disney World is voorlopig het onderkomen voor Siem de Jong tijdens het zogeheten 'MLS is Back'-toernooi in Orlando. Het kan zomaar gebeuren dat hij met Cincinnati FC ruim een maand op het pretpark moet gaan vertoeven.

"Het is een dubbel gevoel. Je mist thuis, maar zodra je op het veld staat, wil je toch weer winnen", zegt de oud-speler van onder meer Ajax en PSV.

24 clubs verblijven momenteel op het complex waar normaal gesproken Mickey Mouse, Donald Duck en Pluto de dienst uitmaken.

Maar hoe houd je al die selecties uit elkaar, terwijl het coronavirus op de loer ligt? "We worden heel veel getest en we zijn nauwelijks in contact met mensen van buitenaf", legt De Jong uit.

Toch blijkt 'de bubbel' van het pretpark in Florida niet ondoordringbaar voor het virus. Nashville SC en FC Dallas werden uit het toernooi gehaald vanwege nieuwe coronagevallen binnen het team.

De positieve tests zorgen niet voor meer angst bij De Jong. "Er kan natuurlijk wat misgaan, maar die kans is groter wanneer je je buiten 'de bubbel' begeeft", aldus De Jong.

Eigen hotelvloer

De organisatoren van het toernooi hebben geprobeerd om alle teams zo veel mogelijk van elkaar te scheiden. "Je mag in het hotel vrij rondlopen, maar iedereen wordt aangeraden om anderhalve meter afstand te houden", zegt De Jong.

"Elke club heeft zijn eigen hotelvloer, eetzaal en vergaderruimtes. Je komt spelers van andere clubs weleens tegen, maar dat is op afstand."

Siem de Jong FC Cincinnati

De middenvelder zegt er nooit aan te hebben getwijfeld of hij onder de huidige omstandigheden wel wil voetballen. Er is een aantal spelers uit de Major League Soccer (MLS) die vanwege de coronapandemie niet wil voetballen.

"Ik heb er wel over nagedacht, maar ik ben voetballer die wedstrijden wil spelen. Daarvoor ben ook naar de Verenigde Staten vertrokken", zegt De Jong, die in februari zijn contract bij Ajax inleverde voor een avontuur in Cincinnati, Ohio.

"Als ik nu had geweigerd om te spelen, was het maar de vraag of ik dan nog wel aan voetballen zou zijn toegekomen. Een jaar stilstaan als topsporter is nou ook niet heel goed."

Duel met Colombus Crew

Cincinnati FC, waar naast De Jong ook Jürgen Locadia, Maikel van der Werff en trainer Jaap Stam onder contract staan, begint op zaterdag 11 juli aan het toernooi met een wedstrijd tegen Columbus Crew.

De nummers één en twee van de groepsfase en de vier beste nummers drie plaatsen zich voor de knock-outfase. De finale van het 'MLS is Back'-toernooi staat op 11 augustus op het programma. De winnaar plaatst zich voor de Latijns-Amerikaanse variant van de Champions League.

STER reclame