ANP

Goedemorgen! Vandaag is mogelijk de laatste dag van het 'minder minder'-proces tegen Geert Wilders, en op tv wordt vanavond geld ingezameld voor de bestrijding van corona in Suriname.

Het is bewolkt en regenachtig. In de loop van de dag is het in het noorden, midden en westen waarschijnlijk droog en breekt de zon even door. Er staat een zwakke tot matige wind. Het wordt niet warmer dan 18 graden.

weerplaza

Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Om 09.00 uur presenteert de SER het langverwachte advies over biomassa. Vorige week lekte dat al uit, met als belangrijkste conclusie: biomassa moet niet meer gesubsidiëerd worden als energiebron.
  • Om 20.30 uur is er een benefietuitzending voor de ziekenhuizen in Suriname, om het land te helpen met de aanpak van de coronacrisis. Nederland voor Suriname, gepresenteerd door Jörgen Raymann, is te zien op NPO1.
  • Het Haagse gerechtshof beslist of de verdediging van Geert Wilders nog een keer extra onderzoek mag doen naar politieke beïnvloeding bij de vervolging van de PVV-leider, na zijn 'minder minder'-toespraak. Zo niet, dan krijgt Wilders het laatste woord en wordt de behandeling van het proces afgesloten. De uitspraak volgt later.

Wat heb je gemist?

Meer dan de helft van de ondernemers heeft er vertrouwen in dat hun bedrijf de huidige economische malaise overleeft, meldt het CBS. Met name de reisbranche is een stuk positiever. In mei dacht nog 10 procent van de bedrijven dat ze het wel zouden redden, inmiddels is dat 51 procent. In de horeca zijn de ondernemers pessimistisch. Een kwart denkt dat het bedrijf volgend jaar nog bestaat. Een derde van de horecaondernemers vreest dat hun zaak het einde van het jaar niet haalt.

Lees al het coronanieuws in ons liveblog.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Mensen onwel bij douanekantoor Schiphol: Uit een koffer die in beslag was genomen kwam een onbekende stof vrij. Het incident gebeurde gistermiddag in een bedrijfspand waar ook de douane is gevestigd. De stof zou niet gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid.
  • 'Plan voor honderdduizenden extra laadpalen': De rijksoverheid, provincies en gemeenten trekken er samen 30 miljoen euro voor uit, meldt Trouw. Er zijn volgens het ministerie van Verkeer naar schatting 1,7 miljoen oplaadpunten nodig. Die laadpalen komen niet alleen in woonwijken en langs de weg, maar ook bij parkeerplaatsen, supermarkten en horeca-gelegenheden.
  • 'Politie en AIVD hadden infiltrant in top Nederlandse Volks-Unie': Het gaat om Richard Prein, een naaste medewerker van NVU-leider Constant Kusters, meldt NRC Handelsblad. Prein zegt dat hij ruim twee jaar lang informatie doorspeelde over de extreemrechtse organisatie om de openbare orde te beschermen.

En dan nog even dit:

Het Siberische plaatsje Shuluta neemt drastische stappen, om de bewoners binnen en toeristen buiten te houden. Inwoners van een dorp willen maar niet geloven dat een op de tien dorpelingen het coronavirus onder de leden heeft. Om de quarantaine af te dwingen is om het hele dorp een greppel gegraven. Wie probeert weg te rijden komt onherroepelijk vast te zitten. Van de tien toegangswegen is er nog eentje open, maar wel met een controlepost.

De anti-coronagracht rond het Siberische dorp Reuters

Fijne dag!

STER reclame