NOS Sport

Boksers en judoka's ruilen zandzak en oefenpop weer in voor echte mensen

Opluchting bij de boksers: "Het echte werk kan weer beginnen"

Hij heeft naar deze dag gesnakt. Op de schaal van 1 tot 10? "Een dikke 11!" Bokser Enrico Lacruz, die maandenlang veroordeeld was tot het beuken op een zandzak, windt er geen doekjes om.

"Ja, dat begrijp ik wel", reageert bondscoach Hennie van Bemmel. "Alles wat we gedaan hebben is heel waardevol geweest, maar het is ook een beetje zwemmen op het droge."

Het was aftellen geblazen voor de boksers. Maar anders dan ze gewend waren: niet luisterend naar een arbiter in de wedstrijdring, maar eigenhandig kruisjes zettend op de kalender. Tot 1 juli, want sinds gisteren mogen de contactsporten er na een lange coronapauze weer vol tegenaan gaan. Zonder de 1,5 meter afstand in acht te hoeven nemen.

Kracht en conditie

Niet dat de Nederlandse boksers de afgelopen maanden stil hebben gezeten. "We hebben best veel kunnen doen", vertelt Lacruz. "Veel aan kracht en conditie gewerkt. Alleen het lichamelijk contact ontbrak en dat is ook heel belangrijk in het boksen. Maar die fase begint nu weer."

Enrico Lacruz na zijn zege op het OKT in Londen

Half maart was de 26-jarige Arnhemmer met een zege begonnen aan het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Londen, toen de coronacrisis roet in het eten gooide. "Ja, ik had een wedstrijd gebokst en zat lekker in het toernooi. Maar een dag later stond ik alweer op Schiphol. Ik dacht: wat gebeurt er nu?"

Herpakken

"Ik viel wel even in een gat", aldus de lichtgewicht (tot 63 kilo), die plots zijn grote doel - plaatsing voor de Spelen van Tokio - zag wegvallen. "Daardoor was de motivatie aanvankelijk ver te zoeken. Ik moest mezelf echt even herpakken."

Dat lukte. En er gloort ook weer een stip aan de horizon. "Ik ben iemand die dat nodig heeft. Wedstrijden blijven de komende tijd nog achterwege. Dat is duidelijk. Maar we weten dat de Spelen zijn verplaatst naar volgend jaar en dat het OKT gewoon wordt afgemaakt."

Wanneer dat zal zijn, is nog wel een vraagteken. "Ik denk volgend jaar. Ik hoop februari. Dan is er nog wat ruimte tot aan de Spelen. Ik hoop tenminste dat die gewoon doorgaan."

Eeltknobbels

Judoka Noël van 't End mocht woensdag eindelijk weer eens de tatami op om een echte tegenstander omver te werpen in plaats van een oefenpop. "Het was heerlijk om weer op die mat te staan en weer een beetje te kunnen vechten."

Noël van 't End, begin dit jaar in actie in Parijs

Het was wel even wennen, had de 29-jarige wereldkampioen in de klasse tot 90 kilogram gemerkt. "Je hebt vier maanden geen klappen gehad. Je moet het daarom in het begin rustig opbouwen, want je krijgt aardige tikken op je vingers. Maar het ging gelukkig goed."

Die maanden van relatieve rust hadden het lichaam overigens wel goed gedaan. Met name de handen. "Mijn nagels zijn eindelijk hersteld. Die zagen er niet uit. Daar zat allemaal bloed onder altijd. Nu zien ze er weer oké uit. Maar die eeltknobbels moeten weer terugkomen, want die heb je wel nodig."

Sparren met andere judoka's kan Van 't End, die afgelopen maandag is getest op corona en zich buiten de mat gewoon aan alle gangbare coronaregels moet houden, nu weer. Maar wedstrijden laten ook voor de judoka's nog even op zich wachten. "We hebben hopelijk in november de EK."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl