NOS Sport

Judoka Van 't End grijpt wereldtitel in hol van de leeuw

Judoka Van 't End pakt in Tokio gedenkwaardige wereldtitel

Noël van 't End heeft in Tokio de wereldtitel in de klasse tot 90 kilogram veroverd. In de finale werkte hij de Japanse publieksfavoriet Shoichiro Mukai op zijn zij: waza-ari.

Het was voor de 28-jarige Van 't End de eerste keer dat hij in een WK-finale stond. Hij wist ook nog nooit een medaille te winnen op een EK of WK. In maart veroverde hij in Jekatarinenburg goud bij een grandslamtoernooi: zijn beste resultaat tot vandaag.

Wereldkampioen Van 't End: 'Dacht twee partijen voor finale al aan Geesink'

Met zijn wereldtitel heeft Van 't End een einde gemaakt aan een lange periode zonder Nederlandse wereldkampioenen. Marhinde Verkerk was in 2009, precies tien jaar geleden, de laatste wereldkampioen.

Felicitaties van Rutte

Reden genoeg voor minister-president Mark Rutte om Van 't End via Twitter te feliciteren.

Van 't End is de zesde Nederlandse man die zich wereldkampioen mag noemen. Anton Geesink (1961, 1965), Wim Ruska (1967, 1971), Guillaume Elmont (2005), Dennis van der Geest (2005) en Ruben Houkes (2007) gingen hem voor.

Fraaie schouderworp op wereldkampioen van 2017

Van 't End bereikte de finale door in de halve eindstrijd de Serviër Nemanja Majdov, de wereldkampioen van 2017, te verslaan in een tactische partij.

Beide judoka's kregen twee straffen, maar in de golden score werkte Van 't End zijn Servische tegenstander knap op de rug met een schitterende schouderworp: ippon.

Judoka Van 't End bereikt WK-finale dankzij schitterende schouderworp

Eerder op de dag won Van 't End achtereenvolgens van de Duitser Eduard Trippel (ippon), de Australiër Harrison Cassar (ippon), de Zuid-Koreaan Donghan Gwak (op straffen) en de Fransman Axel Clerget (waza-ari).

Smink haalt vierde ronde

Jesper Smink, de tweede Nederlander in klasse tot 90 kilogram, haalde in dezelfde gewichtsklasse de vierde ronde. Daarin werd hij op ippon uitgeschakeld door de latere Japanse finalist Mukai.

Eerder had Smink de Oekraïner Quedjaoe Nhabali met waza-ari en de Georgiër Beka Gvinijasjvili met ippon (golden score) verslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl