NOS Sport

Van 't End had Geesink in gedachten bij wereldtitel: 'Zo fantastisch'

Wereldkampioen Van 't End: 'Dacht twee partijen voor finale al aan Geesink'

Een Japanse judoka verslaan in Tokio op het moment suprême. De wereldtitel van Noël van 't End doet in tal van opzichten denken aan de olympische titel van Anton Geesink in 1964. En daar is de hoofdpersoon zich goed bewust van.

"Twee partijen voor de finale dacht ik er al aan", laat Van 't End weten met de gouden medaille van de klasse tot 90 kilogram om zijn nek.

"Een paar dagen geleden spookte het ook door mijn hoofd hoe mooi het zou zijn als ik Geesink hier na kan doen. Zo fantastisch."

Noël van 't End glundert op het podium na zijn wereldtitel

"Ik groeide in het toernooi, elke partij ging het beter", gaat Van 't End verder. "Ik zat er heerlijk in. Kijk eens, een hele dikke medaille. Heel mooi."

Loftrompet over coach

Waar komt deze gouden medaille opeens vandaan? De 28-jarige Van 't End won nog nooit een medaille bij een EK of WK. In maart boekte hij zijn beste resultaat tot vandaag: goud bij het grandslamtoernooi in Jekatarinenburg.

"Een nieuwe coach, J.P., Ik hou van die man", zegt de kersvers wereldkampioen over de Britse coach van de judobond, Jean-Paul Bell. "Hij brengt rust in mijn kop. Echt, hij doet het zo goed met mij.

Bekijk in de videocaroussel hieronder hoe Van 't End de finale en de halve finale wint.

Nederland heeft tien jaar moeten wachten op een nieuwe wereldkampioen in het judo. Marhinde Verkerk was in 2009 de laatste. In de tussentijd werd de centralisatie van Papendal als hét judocentrum van Nederland doorgevoerd.

Stijgende lijn door Papendal?

Van 't End was aanvankelijk tegen Papendal, maar omarmt de situatie nu. "In Haarlem was ik ook goed bezig, maar Papendal brengt me wel meer. Deze titel komt voornamelijk door J.P., maar ook door Papendal."

Er komen na een lange tijd dan ook nog meer gloriedagen aan voor het Nederlandse judo, denkt Van 't End: "Eindelijk is er weer een stijgende lijn. Ik verwacht alleen maar meer. Dit toernooi en in de toekomst."

In 2016 maakte journalist Menno Wisselink in samenwerking met Joep Heerings en Patrick Duijndam een minidocumentaire over Noël van 't End richting de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Documentaire uit 2016: Noel van 't End, alles voor het judo

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl