NOS Voetbal

De transfermarkt is weer open: 'Clubs nu veel voorzichtiger met geld'

Transfermarkt gaat weer open: 'Bij twijfel zeggen we nu: tekenen'

Vanaf vandaag is de transfermarkt in het Nederlandse betaald voetbal weer open. Tot 21 juli krijgen clubs de mogelijkheid om overschrijvingen te regelen, spelers aan te trekken of te verkopen. Daarna sluit de markt weer even, om medio augustus vermoedelijk weer open te gaan tot begin oktober.

Tot zover de huishoudelijke mededelingen, want alles lijkt anders dan normaal deze transperiode.

Afgelopen jaren bleek de opening van de markt het startschot voor een zomerse race om de beste voetballers. Miljoenen werden uitgegeven, duizelingwekkende commissies werden ontvangen, transferrecords werden keer op keer gebroken. En dat is precies wat er dit keer niet gaat gebeuren, denken de kenners. Althans, niet in Nederland.

Alles wordt wat soberder nadat het profvoetbal - en dus ook de geldstromen - vanwege het coronavirus voor maanden werd stilgelegd. Meer dan eens werd afgelopen periode gespeculeerd over dreigende faillissementen in de voetbalsector.

Geen gemakkelijke weken

Hakim Slimani, een zaakwaarnemer die al jaren rondloopt in de voetballerij en tientallen spelers in Nederland begeleidt, verwacht dan ook geen gemakkelijke weken.

"Ik denk dat wij als beroepsgroep door de coronacrisis ook een bepaalde bezinning krijgen, over hoe de markt zich ontwikkeld heeft afgelopen jaren. Het is moeilijk uit te leggen dat er crisis heerst, maar dat het geen effect zou hebben op het voetbal. Dat is onmogelijk."

"Er wordt gezegd dat er clubs zullen omvallen. Dat heeft ook zijn weerslag op ons. Er zal een aantal intermediairs zijn voor wie het moeilijk is om hun hoofd boven water te houden. Ik denk zelfs dat uiteindelijk een kleine groep overblijft. Er zullen er zeker wat sneuvelen. Clubs zijn veel voorzichtiger met geld uitgeven", aldus Slimani.

VVCS-voorzitter Evgeniy Levchenko

Die mening is ook Yevgeni Levchenko, voorzitter van de spelersvakbond, toegedaan. Hij ziet een zomer van huren en ruilen voor zich. Mocht er nog iets in de portemonnee zitten van een club, dan gaat de hand op de knip.

In mei zat Levchenko nog aan de onderhandelingstafel met de sociale partners uit het voetbal. Een greep uit het sociale akkoord dat toen werd gesloten: spelers en coaches leveren percentages van hun salaris in, bepaalde premies worden niet uitgekeerd, het minimum aantal spelers in selecties wordt teruggedrongen.

Serieus transfergeweld

Volgens Gerard Wielaert, hoofd scouting van Willem II, laat het serieuze transfergeweld nog op zich wachten. Hij ziet de spelerscarrousel halverwege september pas draaien. Tegen die tijd zijn alle topcompeties die nu nog lopen voorbij en start het nieuwe seizoen weer op. Gelijktijdig zal het grote geld uit Spanje, Italië en Engeland zich roeren.

"Dit is meer de periode waarin clubs registraties regelen, waarin contracten officieel starten of aflopen", zegt Wielaert, die de kat uit de boom gaat kijken komende weken - al staat hij altijd open voor buitenkansjes op de spelersmarkt.

"Onze selectie is, op de keepers na, al redelijk op orde", zegt de ervaren scout. Afgelopen maanden bereikten de 'Tricolores' namelijk al een akkoord met twee spelers van het beloftenteam van Bayern München en een speler van De Graafschap.

"Dat is een luxe", beaamt de Tilburgse talentenspeurder. "Maar dat komt niet uit de lucht vallen. Daar hebben we met z'n allen hard aan gewerkt."

Jan Streuer bij zijn presentatie als technisch directeur van FC Twente

Volgens Wielaert is de enige echt onzekere factor hoe Willem II zich staande houdt in Europa. "In het tweede gedeelte van september spelen we voorrondes in de Europa League. Dan is de vraag hoeveel rondes we gaan spelen en of we de poulefase halen - in zo'n geval wordt de samenstelling van de groep net wat anders."

Hoe anders is de situatie bijvoorbeeld in Enschede, waar FC Twente zeker tien vacatures komende maanden moet zien in te vullen. Wielaert: "Zij zitten aan de andere kant van de medaille. Daar is voor Jan Streuer (technisch manager, red.) nog heel veel werk te doen."

Soort crisismanager

Niet alleen FC Twente, maar ook de spelersmakelaars moeten aan de bak. Diverse spelers lopen per 1 juli, vandaag dus, uit hun contract en zijn transfervrij.

"Je bent nu een soort crisismanager", zegt Slimani, die mentale begeleiding en fitheidstrainingen organiseert voor spelers die komende periode in de wachtkamer zitten en hopen op een club.

Kiezen voor veiligheid, weinig risico's nemen, dat is nu het adagium voor de spelersmakelaar. Ook aan de onderhandelingstafel. "Intermediair zijn is een ambacht. Nu val je terug op kennis en ervaring", weet Slimani. "Krijgt een speler nu een optie om te tekenen bij een club, dan zullen wij eerder geneigd zijn - als hij twijfelt - om te adviseren het wel te doen. Teken maar bij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl