Nolito is per direct inzetbaar in de degradatiestrijd
NOS Voetbal

Wederom ophef in Spaanse competitie om creatief gebruik dispensatieregel

Voor zover de competitie in Spanje nog niet genoeg overhoop gegooid is door de coronastop, zet Celta de Vigo de verhoudingen onderin de Primera División nog eens even goed op scherp. Door slim gebruik te maken van de regels, werd ineens oud-international Nolito aan de selectie toegevoegd.

In Spanje bestaat er een regel dat er voor zwaar geblesseerde spelers ook na het verstrijken van de transferdeadline een vervanger mag worden gehaald uit de eigen competitie.

Zo haalde Barcelona in februari Martin Braithwaite als vervanger van Ousmane Dembélé. Een aanvaller voor een aanvaller. Daar lijkt nog enige logica in te zitten, ook al zorgde die transfer al voor een hoop ophef. Daarover zometeen meer.

Dispensatieregel

Eerst naar Celta, dat nu voor zijn geblesseerde reservekeeper een beroep doet op die dispensatieregel. Maar in plaats van een doelman wordt er doodleuk een spits aangetrokken, iets wat het reglement ook niet verbiedt.

Na de transfer van Braithwaite werd al geopperd om deze regel te herzien. Reden was dat de Deen een gelimiteerde transfersom van 18 miljoen euro in zijn contract had bij Leganés. Die club stond met zijn rug tegen de muur toen de Catalanen zich meldden en dat bedrag voor hem aftikten.

Leganés was niet alleen zijn topscorer kwijt, ook kon er geen vervanger worden aangetrokken.

Nu wordt de hekkensluiter voor de tweede keer gedupeerd door die regel, omdat concurrent Celta de Vigo zich door een slimmigheidje in het heetst van de degradatiestrijd per direct flink kan versterken. De 33-jarige Nolito kwam niet lang geleden nog tot zestien interlands voor Spanje.

Koningskoppel

Bij Celta juichen ze de terugkeer van Nolito natuurlijk toe. De linksbuiten wordt herenigd met Iago Aspas, met wie hij voor zijn miljoenentransfer naar Manchester City een koningskoppel vormde. Mede door de productiviteit van de twee werd vier jaar geleden Europees voetbal afgedwongen.

Nolito keerde na zijn Engelse avontuur met weinig succes terug in Spanje, waar hij in Sevilla het afgelopen seizoen ploeggenoot was van Luuk de Jong.

Stand onderin, onderste drie degraderen

17. Celta de Vigo 29-27
18. Mallorca 29-25
19. Espanyol 29-24
20. Leganés 29-23

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl