De strijd tegen racisme is dezer dagen op alle fronten, en in alle geledingen van de maatschappij, een gespreksthema. Ook binnen het nationale hockey, een overwegend witte sport. International Terrance Pieters maakte deze week veel indruk op zowel zijn teamgenoten als sportliefhebbers in het algemeen met zijn persoonlijk relaas.

"De tijd dat racisme geaccepteerd wordt, is voorbij", zei hij zondagavond in Studio Sport, waar hij samen met Oranje-teamgenoot Seve van Ass en oud-voetbalinternational Edgar Davids te gast was. "Ik wil best een rolmodel zijn. Omdat ik een goede hockeyer ben, maar niet omdat ik een donkere jongen in het hockey ben."

Pieters kaart racisme in hockey aan: 'Echt schokkend om te horen'

Pieters wordt regelmatig geconfronteerd met racisme en daarover sprak hij zich deze week voor het eerst openlijk uit. In Amstelveen tijdens een kringgesprek met alle internationals. De reacties sterkten hem. "Het werd heel goed ontvangen."

Heel veel lading

Op en rond de hockeyvelden hoort de Oranje-speler weleens het woord neger. Een woord dat vermoedelijk ook vaak onbewust wordt gebruikt, erkende Pieters. "Maar dat woord heeft voor mij heel veel lading. Niet iedereen is zich ervan bewust hoe iets overkomt, er is veel onwetendheid."

Pieters is de eerste gekleurde hockeyer in Oranje en dat stempel voelt niet altijd prettig. "Dat is positief gestemd, maar het benadrukt op de een of andere manier wel dat je anders bent."

Terrance Pieters vorige maand tijdens een training van Oranje Pro Shots

Teamgenoot Seve van Ass zei dat Pieters' verhaal grote indruk op hem had gemaakt. "Ik vond het schokkend om te horen. Terrance ligt heel goed in de groep, ik heb me nooit gerealiseerd dat er iets speelde. Het was echt een eyeopener."

"Dat hij ook in wedstrijden zo wordt genoemd, dat had ik echt niet verwacht", zei Van Ass. "Ik heb dat nooit geregistreerd. Ik vind het fijn om het nu te weten, omdat we hem nu kunnen helpen en voor hem op kunnen komen."

Verdacht vanwege hockeystick

Pieters vertelde ook buiten het veld vaak racistisch te worden bejegend, "Ik ben al meerdere malen aangehouden door de politie. Of mijn scooter gestolen was? En wat moet ik met een hockeystick? Ze vonden het verdacht."

Van Ass: "Ik ben nog nooit aangehouden met een hockeystick in mijn handen. Als ik voortaan iets zie, ga ik zeker ingrijpen."

Die laatste opmerking werd met instemming ontvangen door oud-voetballer Edgar Davids, die ook aan tafel zat bij Studio Sport. "Het is belangrijk om mensen op racisme te attenderen en mooi dat mensen ervoor openstaan daar iets mee te doen."

STER reclame