NOS Voetbal

Davids steunt boycot door Oranje-spelers: 'Media hebben ook voorbeeldfunctie'

Edgar Davids staat volledig achter het statement dat de spelers van het Nederlands elftal hebben gemaakt naar aanleiding van uitspraken van Johan Derksen in het televisieprogramma Veronica Inside. Dat vertelde de oud-voetballer zondagavond in de uitzending van Studio Sport.

De internationals lieten vrijdag via sociale media weten dat zij zich niet meer zullen laten interviewen door het programma. Davids, oud-international, vindt het begrijpelijk. "Het is niet de eerste keer dat er racistische dingen worden gezegd en normaal werd het altijd weggewuifd. Nu heeft iedereen er genoeg van."

Davids steunt statement van Oranje: 'Niemand wil toch worden beledigd?'

"Er was lang een tijd waarin mensen zeiden: 'Ach, stel je niet zo aan'. Waarom zou je steeds aan tafel moeten om erover te praten? Als Johan Derksen het nu nog niet doorheeft, dan is het ook genoeg."

Davids vindt ook dat er een verantwoordelijkheid bij de media zelf ligt. "We zeggen nu vaak: sporters hebben een voorbeeldfunctie. Maar dat geldt natuurlijk ook voor de media. Zij zijn verantwoordelijk voor wat ze het publiek voeden qua informatie."

"Nu gaat het steeds over de vrijheid van meningsuiting, maar dat betekent toch niet dat je iemand mag beledigen? En dat gebeurt niet één keer, maar dat gebeurt herhaaldelijk."

Het statement van de Oranje-internationals leverde op sociale media veel negatieve reacties op. "Ik maak me daar niet zo druk om", aldus Davids. "Waarom ligt dat zo gevoelig? Niemand wil toch worden beledigd? Waarom zeg je niet: 'Oké, ik kan niet voelen wat jij voelt, maar kunnen we het samen oplossen?'"

Een veelgehoorde reactie is dat Oranje dan ook niet naar het WK in Qatar zou moeten gaan, vanwege de schending van mensenrechten bij de bouw van de stadions daar. "Dat is afleiding, we moeten eerst naar onszelf in Nederland kijken", aldus Davids. "We moeten met elkaar dingen oplossen en dan pas naar Qatar kijken."

Ook Liza van der Most, speelster van het Nederlands elftal, vertelt over het statement van Oranje en de boycot van het programma.

Van der Most over boycot: 'Iedereen was klaar met alle opmerkingen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl