Van Zanen-Nieberg over racisme: 'Je moet structureel het gesprek aangaan'

"Tot deze week dacht ik dat het alleen ging om spreekkoren op tribunes, maar ik ben wakker geschud. Het zit veel dieper, niet alleen in de sport, maar ook in de maatschappij."

Op Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter van sportkoepel NOC*NSF, maakt het racismedebat diepe indruk. "We zijn met de neus op de feiten gedrukt", stelt ze.

Het NOC*NSF staat voor een veilige omgeving, waarin iedereen wanneer hij wil op een gelijke manier kan sporten. "Maar we zien toch nog verschillen af en toe opduiken."

Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter NOC*NSF ANP

De oplossing volgens Van Zanen-Nieberg? Het gesprek aan blijven gaan. "We hebben het eerder gehad over seksuele intimiteit in de sport, over geaardheid, over gender. We moeten steviger spreken over wat de een doet met de ander."

Ze vervolgt: "Het begint bij iedereen die naar een sportclub gaat. Praat niet alleen over de tactiek, maar ook over hoe het met iemand gaat. Praat over huidskleur, over geaardheid. Het gaat erom dat iedereen gelijk is op het speelveld."

Patroon doorbreken

Volgens Van Zanen-Nieberg gebeurt dat te weinig. "We gaan wel het gesprek aan, maar dan doen we dat een of twee keer en vallen we terug in oude gewoontes. Als je het patroon wil doorbreken, dan moet je het gesprek structureel voeren."

De sportkoepel komt voorlopig niet met een nieuw meldpunt voor racisme. "Maar het besef is er nu. Je dacht misschien dat er geen racisme binnen de sport is, maar dat is er wel."

Als je Nederland vergelijkt met de rest van de wereld, doen we het volgens de bestuurder 'best wel goed'. "Maar dat is nog steeds onvoldoende, want het moet heel goed zijn", aldus Van Zanen-Nieberg.

STER reclame