AZ-speler Teun Koopmeiners (links) en PSV'er Denzel Dumfries in duel
NOS Voetbal

Voorrondes Europees voetbal: speelschema met haken en ogen voor Nederland

De voorrondes van de Champions League en de Europa League vinden in augustus plaats, zo heeft de UEFA zojuist bekendgemaakt. Maar dat kan nadelige gevolgen hebben voor eredivisieclubs die in aanmerking komen voor een Europees ticket.

In Nederland mag namelijk tot 1 september niet gevoetbald worden. Als dat kabinetsbesluit niet wordt aangepast, betekent het dat de Nederlandse clubs zich nauwelijks goed kunnen voorbereiden op de voorrondes.

Die voorrondes worden over één duel beslist, met uitzondering van de play-offs (de laatste ronde) voor de Champions League. Het is nog niet duidelijk hoe de UEFA besluit waar die ene wedstrijd wordt gespeeld.

Grootste nadeel voor AZ

Een nadeel dreigt voor AZ. De Alkmaarders moeten zich via de tweede voorronde plaatsen voor de Champions League en dat duel staat gepland op 25 of 26 augustus. Als de huidige situatie blijft, kan AZ dat duel niet in Nederland spelen.

PSV en Willem II moeten zich respectievelijk via de derde en tweede voorronde plaatsen voor de Europa League. De Tilburgers spelen dan op 17 september, de Eindhovenaren op 24 september.

Ajax hoopt zich rechtstreeks te kwalificeren voor de Champions League. Dat is het geval wanneer de winnaar van het huidige seizoen zich ook rechtstreeks via de nationale competitie weet te plaatsen. Anders moeten de Amsterdammers zich via de play-offs zien te plaatsen. Die wedstrijden zijn op 22 of 23 en 29 of 30 september.

Alleen Feyenoord, de nummer drie van de afgebroken eredivisie, hoeft geen voorronde te spelen. De Rotterdammers zijn direct geplaatst voor de Europa League.

Binnen richtlijnen UEFA

Overigens liet de UEFA weten dat de Nederlandse voetbalbond op de juiste manier heeft gehandeld in de besluitvorming rondom de verdeling van de Europese tickets. "De KNVB opereerde binnen de richtlijnen van de UEFA."

FC Utrecht was een voornaam slachtoffer van het besluit van de KNVB de eredivisie en het KNVB-bekertoernooi niet af te maken. De club greep op twee fronten naast een plaatsbewijs voor de Europa League: in de ogen van Utrecht kreeg in het ene geval Willem II de voorkeur, in het andere Feyenoord.

Speelschema voorrondes Europees voetbal

Champions League Europa League
Eerste voorronde 18 en 19 augustus 27 augustus
Tweede voorronde 25 en 26 augustus 17 september
Derde voorronde 15 en 16 september 24 september
Play-offs 22, 23, 29 en 30 september 1 oktober

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl