UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin NOS

Een kleine honderd dagen ligt het Champions League-seizoen al stil. Terwijl nationale competities in een aantal landen weer opstarten, is het afwachten wat er met de Europese clubtoernooien gebeurt.

Vandaag maakt de UEFA bekend hoe de Champions League wordt uitgespeeld. Het is een van de vele beslissingen die de voetbalfederatie presenteert en waarmee het Europese voetbal weer in gang moet worden getrokken.

Tijdens meerdere videoconferenties van overlegorganen moet een groot aantal knopen worden doorgehakt nu de voetbalwereld op z'n kop staat door de coronacrisis. Woensdag 17 juni is de grote vergaderdag geworden. De ogen zijn gericht op de bestuurders, terwijl oorspronkelijk de tweede ronde van de groepsfase van het EK zou beginnen.

Maar één wedstrijd per ronde

Het heeft er alle schijn van dat de Champions League in de eerste helft van augustus wordt afgemaakt, maar niet op de gebruikelijke manier. Alle wedstrijden worden gespeeld in Portugal en de kwart- en halve finales gaan niet over twee, maar over één wedstrijd.

De Europa League wordt met dezelfde opzet afgewerkt, met alle wedstrijden in het Rurhgebied, in het westen van Duitsland.

2019: Georginio Wijnaldum viert de winst van de Champions League EPA

Nederlandse clubs zijn niet meer actief in beide toernooien, zij komen pas in actie in de voorrondes voor het nieuwe seizoen. Doorgaans begint de eerste Nederlandse club eind juli, nu wordt dat waarschijnlijk eind augustus.

Op dinsdag 18 en woensdag 19 augustus begint de eerste voorronde van de Champions League, een dag later trappen ook de Europa League-clubs af.

Ook hier is van een tweeluik geen sprake meer, de beslissing valt na één duel. Welke club thuis speelt, wordt bepaald via loting of de clubcoëfficiënten-ranglijst van de UEFA.

Willem II op 27 augustus?

Naar alle waarschijnlijkheid komt Willem II op donderdag 27 augustus in actie in de tweede voorronde van de Europa League. Zo lang betaald voetbal in Nederland tot 1 september verboden blijft, is de vraag waar dat duel gespeeld wordt als de Tilburgers het thuisvoordeel krijgen.

FC Utrecht viel buiten de boot bij de verdeling van Europese tickets. De club reageerde verbolgen en probeert bij de UEFA alsnog een ticket voor Europees voetbal te bemachtigen.

De Europese federatie zal Utrecht vandaag meer duidelijkheid verschaffen.

Keeper Jeroen Zoet en trainer John van den Brom juichen: op 4 maart bereikte FC Utrechty de bekerfinale door Ajax te verslaan Pro Shots

Naast besluiten rond de clubcompetities staan ook de toernooien voor nationale ploegen op de agenda bij de vergaderingen.

De UEFA zal bevestigen dat Amsterdam ook in 2021 een van de twaalf speelsteden is bij het EK. Vorige week meldde de KNVB al dat Amsterdam zou terugkeren op de speelkalender, die ook gepresenteerd zal worden.

Daarmee weten de Oranjefans definitief wanneer het Nederlands elftal in de Johan Cruijff Arena tegen Oekraïne, Oostenrijk en een nader te bepalen tegenstander speelt.

Nations League

Tot slot zal ook de Nations League ter sprake komen. Naar verluidt blijven de wedstrijden van Oranje tegen Polen en Italië begin september op de kalender staan, net als de duels in oktober, in en tegen Bosnië-Herzegovina en Italië.

STER reclame