Kyrie Irving in balbezit
NOS Sport

Irving roept op tot boycot hervatting NBA als protest tegen racisme

De Amerikaanse topbasketballer Kyrie Irving heeft zijn collega's opgeroepen om als protest tegen racisme de hervatting van het NBA-seizoen gezamenlijk te boycotten.

De 28-jarige sterspeler van Brooklyn Nets deed zijn oproep tijdens een conferencecall waar ruim tachtig NBA-spelers aan deelnamen.

"Ik steun het plan om naar Orlando te gaan niet. Ik ben klaar met systematisch racisme en al die onzin. Dit zaakje stinkt. Ik ben bereid om alles wat ik heb op te geven voor sociale hervorming", zou Irving volgens de Amerikaanse sportwebsite The Athletic hebben gezegd tijdens het gesprek.

De Amerikaanse basketbalcompetitie ligt sinds maart stil vanwege het coronavirus, maar het is de bedoeling dat 22 NBA-teams de competitie vanaf 30 juli gaan uitspelen op het Disney World-resort.

Protesten

Wereldwijd zijn er veel protestacties tegen discriminatie en politiegeweld na de dood van George Floyd in Minneapolis. Ook veel sporters mengen zich in het debat en spreken zich uit, waarbij de emoties soms hoog oplopen.

NBA-ster Stephen Curry was aanwezig bij een demonstratie en vorige week hield de befaamde basketbalcoach Gregg Popovich een emotioneel betoog. "Ik schaam me als witte man", zei de coach van San Antonio Spurs.

Basketballegende Michael Jordan doneerde 100 miljoen dollar in de strijd tegen discriminatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl