NOS Sport

Emotioneel betoog befaamde NBA-coach: 'Schaam me als witte man'

De 71-jarige Gregg Popovich, een bekende basketbalcoach in de Verenigde Staten, heeft in een emotioneel betoog zijn gedachten laten gaan over de dood van George Floyd.

Hij kan niet geloven dat racisme nog zo aanwezig is in Amerika. "Ik schaam me als witte man", zegt Popovich. En: "De geschiedenis van ons land is vanaf het begin een leugen".

Langstzittende coach in de NBA

Popovich is de langstzittende coach in de NBA. Al sinds 1996 staat hij aan het roer bij San Antonio Spurs. Die ploeg leidde hij naar vijf titels en drie keer werd hij coach van het jaar. Daarnaast is Popovich ook bondscoach van de Amerikaanse mannenploeg.

Gregg Popovich in 2016 met de inmiddels overleden Kobe Bryant

Eerder sprak Popovich al zijn afgrijzen uit over het optreden van president Donald Trump omtrent racisme. "Als hij hersens had, zou hij nu iets zeggen om mensen te verbinden. Drie woorden: black lives matter. Zeg het gewoon! Maar hij gaat het niet doen."

Popovich vecht tegen de tranen

Als Popovich over de omgekomen Floyd praat, kan hij het amper droog houden. "We hebben allemaal de boeken gezien met zwarte mensen die aan een boom hangen. Dat hebben we nu weer gezien. In het echt. Dat had ik nooit gedacht."

De alom gerespecteerde basketbalcoach vindt dat de witte mensen nu aan zet zijn om racisme uit te bannen. "De zwarte mensen proberen het al vierhonderd jaar. Nu moeten wij het doen. We moeten niks meer voorbij laten gaan."

Veel bekende mensen uit de sportwereld spreken zich openlijk uit tegen racisme. In Engeland deed bokskampioen Anthony Joshua dat.

Ook bokskampioen Joshua protesteert tegen racisme: 'Het is een virus'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl