Noorse wereldster Hegerberg kan na miljoenendeal idealen verder uitdragen
Ada Hegerberg wordt niet alleen gezien als de beste voetbalster van dit moment, ook is ze het gezicht van een nieuwe generatie die vecht voor gelijkheid in de sport tussen mannen en vrouwen. Een boodschap die steeds luider wordt en nu ook meer bijval krijgt.
Dankzij haar uitzonderlijke talent én rebelse karakter heeft Hegerberg een lucratieve tienjarige sponsordeal gesloten met sportartikelengigant Nike, dat naar verluidt jaarlijks een miljoen euro voor de Noorse sterspeelster reserveert.
Hegerberg en Nike laten weten dat hun gezamenlijke doel is het vrouwenvoetbal internationaal meer aanzien te geven en naar een hoger niveau te tillen.
Het zijn de idealen die Hegerberg al van jongs af uitdraagt. Het gaat haar niet louter om het geld, maar vooral om een gelijke behandeling van mannen en vrouwen, zo heeft ze vaak in interviews gezegd.
Geliefd en gevreesd
Haar rol als voorvechter heeft haar in eigen land even geliefd als gevreesd gemaakt. Al jaren leeft ze op gespannen voet met de Noorse voetbalbond.
Weliswaar heeft de bond enige jaren geleden onder druk van Hegerberg de vergoedingen voor spelers van de nationale elftallen voor mannen en vrouwen gelijk getrokken, maar omdat de bond in aanloop naar het WK van 2019 had geweigerd een substantieel deel van de inkomsten als premies af te staan aan de vrouwen weigert Hegerberg sindsdien voor het Noorse elftal te spelen.
Zonder de grote vedette ging Noorwegen tijdens het WK in de kwartfinales kansloos ten onder tegen Engeland.
"Ik maak me zorgen om de toekomst", zegt de 24-jarige Hegerberg. Het vrouwenvoetbal dat de voorbije jaren internationaal explosief is gegroeid, dreigt volgens haar af te glijden in een crisis.
Nu het voetbal als gevolg van de coronacrisis forse financiële schade oploopt, is de vrouwentak extra kwetsbaar. Hegerberg vreest dat het vrouwenvoetbal de fatale klap krijgt.
"De mannen hebben prioriteit, dat begrijp ik heus wel. Ze genereren het meeste geld voor de sport, waar we allemaal van profiteren. Maar het is cruciaal dat ook de vrouwen zich kunnen blijven ontwikkelen en niet de klok een paar jaar terug hoeven draaien."
Toonaangevend
Ooit was Noorwegen een toonaangevend voetballand bij de vrouwen. Met name het clubvoetbal is ver achterop geraakt bij de toonaangevende landen. Positief bekeken is de competitie een springplank voor talent, maar ook niet meer dan dat.
Avaldsness kwalificeerde zich drie jaar geleden voor de Champions League, maar kon dat avontuur niet betalen. Dankzij crowdfunding konden uiteindelijk de onkosten worden vergoed.
"Als je investeringen van wereldklasse zijn, krijg je ook resultaten van wereldklasse", is een gevleugelde uitspraak van Hegerberg. De laatste jaren is ze teamgenoot van Shanice van de Sanden bij Olympique Lyonnais.
Dat is geen toeval, want bij die Franse club bewerkstelligt voorzitter Jean-Michel Aulas de gelijkheid die Hegerberg graag over de hele breedte van de sport zou zien. En de resultaten liegen er niet om, want de vrouwen van Olympique Lyonnais wonnen de laatste jaren alles wat er te winnen viel in veelvoud.
Waardig ambassadeur
Nike, vernoemd naar de Griekse godin van de overwinning, heeft er een waardig ambassadeur bij.
Maar eigenlijk begint de echte strijd pas als de bal weer gaat rollen. Wat is er over van alle dromen en geschetste idealen als het voetbal wordt hervat en er vanwege de huidige markt financieel een pas op de plaats gemaakt is?
Met Hegerberg lijft Nike opnieuw een sporter in die groter lijkt te zijn dan enkel de sport die hij/zij uitoefent. Zo toonden bijvoorbeeld Michael Jordan, Tiger Woods, Andre Agassi en Serena Williams zich in het verleden niet alleen grote kampioenen, maar bovenal als iconen die het imago van hun sport mondiaal veranderden.
Hegerberg geldt in het mondiale vrouwenvoetbal als dé speelster die baanbrekend werk heeft verricht en niet schuwt met tegendraadse of revolutionaire opvattingen te komen.
De Noorse is niet de eerste voetbalster die door Nike wordt omarmd als ambassadeur. Twee decennia geleden was die rol weggelegd voor Mia Hamm, toen de beste van de wereld en alom beschouwd als een van de speelster die het vrouwenvoetbal in de Verenigde Staten tot bloei heeft gebracht. Er werd ook een gebouw naar haar vernoemd, dat waren andere tijden.
Honderd miljoen
De meest recente lijst met best betaalde sporters, jaarlijks samengesteld door het tijdschrift Forbes, wordt nog steeds met harde hand geregeerd door mannen. Hegerbergs collega's Cristiano Ronaldo en Lionel Messi zijn jaarlijks goed voor een slordige honderd miljoen.
Zelfs de tophonderd is nog ver uit beeld voor Hegerberg. Maar deze deal gaat niet alleen om geld of een paar exclusieve schoenen, zoals voor Lieke Martens of Megan Rapinoe. Het gaat vooral om het signaal. "Ik wil geschiedenis schrijven, op het veld maar ook daarbuiten."