Nuis eerlijk: 'Ik voel zo veel nieuwe prikkels, maar ook geld is belangrijk'

Hij was de onbedoelde initiator van een heuse stoelendans in het schaatsen, met zijn opmerkelijke overstap van Jumbo-Visma naar Team Reggeborgh: Kjeld Nuis. "Ik snap dat het voor velen als een verrassing kwam, maar in mijn hoofd speelde dit al langer."

Vrij en energiek, zo staat Nuis voor de NOS-camera na een training in het krachthonk. "Ik heb elf jaar bij Jac Orie (coach bij Jumbo-Visma, red.) gezeten. We hebben samen gelachen, samen gehuild, samen gewonnen, maar ik wilde iets nieuws. Wilde niet de schaatser zijn die zijn hele carrière bij één team heeft gezeten."

En hij is eerlijk: "Ook het geld is absoluut belangrijk. Ik kan wel zeggen dat het een hobby is, maar ik heb ook een prachtig aanbod gehad. Ze lieten blijken mij heel graag te willen hebben."

Nuis mag nu pas spreken

Ruim anderhalve maand geleden verraste Nuis de schaatswereld met de transfer naar Reggeborgh, waar hij een contract tot het voorjaar van 2023 tekende. In de tussentijd kwam Orie al aan het woord - hij vertelde dat hij dacht dat het "een grap" was - en ook Kai Verbij en Dai Dai Ntab, die juist de omgekeerde weg bewandelden, deden al hun verhaal.

Bekijk in de carrousel de reacties van Orie, Verbij en Ntab op de transfer van Nuis:

Maar de hoofdrolspeler zelf kwam nog niet in de nabeschouwing voor. Dat mocht ook niet, vanwege zijn verbintenis bij de zwart-gele formatie. Maar toen die zondag afliep, mocht de 30-jarige sprinter vrijuit spreken.

"Na de Olympische Spelen van 2018 heb ik ook voor deze keuze gestaan. Ik heb toen ook een gesprek gehad met Gerard van Velde (zijn nieuwe trainer bij Team Reggeborgh, red.), maar zij hadden toen nog geen sponsor. Dus dat was te onzeker. Maar het gesprek is altijd blijven hangen."

Ik heb al zoveel nieuwe prikkels. Ik voel mij supervrij!

Kjeld Nuis

Al bij het eind van het afgelopen schaatsseizoen vertelde de olympisch kampioen op de 1.000 en 1.500 meter dat hij sneller wil worden, om zich te blijven meten met de Russische snelheidsduivels.

"Dat kan natuurlijk ook bij Orie, maar hier kan het beter. Dat hoop ik in ieder geval", verklaart Nuis zijn keuze. "Ik wil achteraf geen spijt krijgen van de kansen die ik nooit heb genomen."

Vogels gevlogen

Toen Nuis zijn overgang bekendmaakte, dacht hij gebakken te zitten met twee andere topsprinters als trainingsmaten. Maar mede door zijn vertrek, kwam er ruimte vrij voor Verbij en Ntab om naar Jumbo-Visma te gaan. "Ik zou liegen als ik zeg dat het mij niets deed", vertelt Nuis, die tevergeefs probeerde om beide sprinters over te halen bij Reggeborgh te blijven.

"Van Dai Dai wist ik dat hij heel graag daarheen wilde, maar Verbij heb ik opgebeld: 'Kai, blijf. Dan maken we er samen iets moois van.' Maar hij begon over de wetenschappelijke benadering van Jumbo-Visma. Toen dacht ik: 'Oh, die is gevlogen. Die is er volledig voor gevallen.' Dat neem ik hem niet kwalijk."

Bekijk het hele interview met een vrije en energieke Kjeld Nuis

Verbij, wereldkampioen op de 1.000 meter in 2019, en Ntab, nationaal sprintkampioen van vorig jaar, waren al vertrokken voordat Nuis überhaupt met hen op het ijs of in het krachthonk kon staan. Maar de drievoudig wereldkampioen verwacht dat zijn nieuwe ploeggenoten hem ook naar een hoger niveau kunnen stuwen.

"Ik heb hier een mooi team om mij heen dat mij naar meer medailles kan loodsen", zegt hij vol overtuiging. "En misschien komen er wel nieuwe ploeggenoten bij. Daar wil ik heel graag meer over vertellen, maar dat is nog te pril. Daar kan ik nog niet zoveel over zeggen..."

Of die andere sprintkanonnen er zullen komen of niet, Nuis is ervan overtuigd de juiste keuze te hebben gemaakt. "Ik heb de afgelopen weken al zoveel nieuwe prikkels gekregen. Dat geeft mij heel veel energie. Ik voel mij supervrij!"

STER reclame