ANP
NOS Schaatsen

Nuis stapt over naar Reggeborgh, onrust in schaatswereld

Kjeld Nuis schaatst de komende seizoenen in het groen van Team Reggeborgh. De sprinter van Jumbo-Visma verlaat coach Jac Orie na elf seizoenen en vijf grote titels. Het vertrek van Nuis naar het team van Gerard van Velde heeft mogelijk een grotere stoelendans in het schaatsen tot gevolg. Zo heeft Jumbo-Visma zijn pijlen gericht op onder anderen Kai Verbij.

Nuis, olympisch kampioen op de 1.000 en 1.500 meter en drievoudig wereldkampioen, tekent een contract bij Reggeborgh tot het voorjaar van 2023.

Afgelopen oktober verlengde hij nog zijn verbintenis bij Jumbo-Visma met drie jaar. Maar dat contract levert hij nu dus in. Nuis zou zich daarbij beroepen op de regel dat een vierde verlenging van een contract geen tijdelijke verbintenis meer kan zijn.

"Ik ben toe aan een nieuwe trainingsimpuls en die denk ik bij Gerard van Velde en zijn team te vinden. Na tien jaar is het tijd voor nieuwe uitdagingen", aldus Nuis. "Ik ga voor olympisch goud over twee jaar in Peking."

Meer snelheid

Nuis gaf afgelopen seizoen al aan dat hij meer snelheid wil maken op de eerste meters en zich op dat punt wil verbeteren. Hij wil zijn start vervolmaken om op de 1.000 meter de aansluiting met topsprinters als Pavel Koelizjnikov te houden.

Bij de WK afstanden in februari werd Nuis tweede op de 1.000 meter, achter Koelizjnikov. Hij vertelde na die race ook over zijn moeizame start:

Nuis: 'Koelizjnikov was een klasse apart'

Momenteel staan twee van de beste sprinters van Nederland, te weten Verbij en Dai Dai Ntab, onder contract bij Reggeborgh.

Of dat komende seizoenen ook nog zo is, moet de komende weken echter blijken. Want twee van de sprinters van Van Velde gaan mogelijk de omgekeerde weg bewandelen.

Nadat Nuis bij zijn nu voormalige ploeg kenbaar had gemaakt te zullen vertrekken, zocht Jumbo-Visma contact met Verbij om het gat dat Nuis achterlaat, op te vullen.

ANP
Drievoudig wereldkampioen Verbij heeft een aanbieding van Jumbo-Visma op zak

Inmiddels heeft Verbij ook al een riante aanbieding op zak, maar hij beraadt zich nog op zijn keuze. Een stap naar Jumbo-Visma zou een hereniging met boezemvriend Thomas Krol betekenen.

Verbij is echter ook zeer loyaal richting Van Velde onder wiens leiding de sprinter drie keer wereldkampioen werd. Ook Verbij heeft een doorlopende verbintenis, maar een clausule in zijn contract bij Reggeborgh zou een overstap onder bepaalde voorwaarden mogelijk maken.

Ook Ntab in belangstelling

Dai Dai Ntab, de snelste Nederlandse sprinter van vorig seizoen, heeft eveneens een aanbieding van Jumbo-Visma op zak. Hij staat tot en met de Spelen van 2022 onder contract bij Reggeborgh.

ANP
Dai Dai Ntab

De interesse van het team van Orie in de 25-jarige sprinter was er al voor het vertrek van Nuis. Nadat Jan Smeekens na afgelopen seizoen was gestopt, was er nog een plek vrij voor een sprinter bij Jumbo-Visma dat ook heeft gesproken met Jutta Leerdam, de wereldkampioen op de 1.000 meter.

Vorige week werd bekend dat haar aflopende contract met Reggeborgh niet is verlengd en dat de wegen van de sprintster en de schaatsploeg zullen scheiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl