Kjeld Nuis en Kai Verbij na de laatste race ANP

Voor het eerst in negen jaar was er geen medaille voor een Nederlandse man op de wereldkampioenschappen sprint. In 2011 werd Stefan Groothuis vierde. Kai Verbij moest zaterdagmiddag in Hamar ook genoegen nemen met de positie net naast het podium. Kjeld Nuis belandde op de zevende plaats in de eindrangschikking.

Na afloop knalde het behoorlijk bij de aansluitende interviews. Nuis was boos op de Russen, Verbij kritisch op het Nederlandse systeem van commerciële ploegen.

Nuis: 'De Russen moeten zich diep schamen' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Nuis richtte zijn pijlen op de Russische ploeg. De Russen kenden een slechte eerste dag en zijn direct naar huis gegaan, tot woede van Nuis.

"Ik vind het echt belachelijk. Iedereen is moe, iedereen heeft drie weken in Amerika gezeten. Die gasten moeten zich heel diep schamen", foeterde Nuis na de tweede 1.000 meter, waarop hij de snelste was.

Nuis vermoedde dat Pavel Koelizjnikov er gewoon geen zin meer in had. "Hij opent hier 9,61 en rijdt vervolgens heel makkelijk een rondje 34,6", zei Nuis over de race van de Rus op de eerste 1.000 meter, waarop hij na een snelle opening slechts de zesde tijd neerzette.

"Dan moet je niet opgeven. Strijd ervoor, ga met je billen bloot! Ik vind het echt laf."

'Bijzonder eigenaardig'

De nummer zeven van het eindklassement noemde het vertrek van de Russen 'bijzonder eigenaardig'. "Je moet nog één weekeinde rijden en dan heb je vakantie."

"Ze hebben de schijn al tegen na alle dopingverhalen en dan nu dit. Het is geen trainingswedstrijd. Je moet hier laten zien wat je waard bent. Denk je dat ik gisteren niet naar huis wilde?"

Kritische Verbij: 'Misschien moeten wij nu van buitenlandse schaatsers leren'

Voor Verbij was het niet het toernooi waarop hij had gehoopt. "Als Nederlanders vielen we wel een beetje tegen. Ik heb gestreden voor wat ik waard ben, maar volgend jaar moeten we wel echt stappen gaan maken..."

De nummer vier van het eindklassement keek kritisch naar de Nederlandse situatie met commerciële ploegen. Hij vergeleek Nederland met Rusland. "Zij kunnen binnen korte tijd ook zulke stappen maken. Daar moeten wij als Nederlanders ook aan werken."

Vloek van het Nederlandse schaatsen

"De vloek van het Nederlandse schaatsen is dat er twee concurrerende partijen zijn. We kunnen niet samen trainen. Dat is een voordeel voor de andere landen. De Japanners trainen wel met één nationaal team; die trainen met de besten van de besten."

Verbij wil na het seizoen gaan evalueren. "Wij Nederlanders zijn erop gebrand om het gat te dichten. Dat moet volgend jaar, daar kunnen wij niet twee jaar over doen. Misschien moeten wij nu een keer leren van de buitenlandse rijders in plaats van andersom."

STER reclame