Getty
NOS Voetbal

Telefoon Bogarde roodgloeiend na debuut: 'Mooiste appje van mijn ouders'

  • Chiel van Koldenhoven

  • Chiel van Koldenhoven

Als jongste Nederlander ooit in de Duitse Bundesliga debuteerde de net achttien jaar geworden Melayro Bogarde zaterdag voor Hoffenheim. Na afloop stond zijn telefoon dan ook roodgloeiend. "Pfff, ik heb alleen mijn appjes nog geopend. Dat waren er een stuk of zeventig."

"Het mooiste berichtje was van mijn ouders, ze keken de wedstrijd samen. 'We zijn supertrots op je. Je hebt er hard voor gewerkt, geniet ervan', stuurden ze. Echt heel mooi."

We spreken Bogarde als hij net thuis is van de uitwedstrijd tegen Mainz (1-0 winst). De verdediger, neefje van oud-profvoetballer Winston Bogarde, staat te boek als groot talent en zijn Nederlandse trainer Alfred Schreuder ziet veel potentie in hem. "Hoe het met mij gaat? Na vandaag heel goed", lacht hij.

Wanneer hoorde je dat je zou spelen?

"Op de ochtend van de wedstrijd. Na het ontbijt zag ik bij de bespreking mijn naam op het bord staan, als rechtsback. Ik voelde gelijk spanning, maar dat ging weg bij de warming-up. De trainer nam mij ook nog even apart: 'Doe gewoon je ding, maar ga er vooral ook van genieten', zei hij."

Hoe vond je zelf dat het ging?

Direct laat Bogarde zien zelfkritisch te zijn: "Ik maakte twee onnodige overtredingen", vertelt hij over de charge in de twaalfde minuut, waar de Rotterdammer geel voor kreeg, en de overtreding na een halfuur spelen, waar Bogarde door de arbiter werd gespaard.

"In de rust zei de scheidsrechter tegen de trainer: 'Als hij nog een overtreding maakt, krijgt-ie rood.' Daarom werd ik in de rust gewisseld. Maar trainer Schreuder nam me even apart en zei dat ik het voetballend en verdedigend gewoon goed had gedaan en zo moest doorgaan."

Het debuut van de speler die tien jaar lang de academie van Feyenoord doorliep alvorens in juli 2018 naar Hoffenheim te vertrekken, komt niet uit de lucht vallen.

In december waren er al geluiden dat jouw debuut eraan zat te komen. Vervolgens moest je vanwege de coronacrisis lang wachten. Hoe gretig was je?

"Echt heel gretig. Ook omdat ik er vaker dicht tegenaan zat maar toen kwam het er door omstandigheden niet van. Vervolgens konden we natuurlijk heel lang niet voetballen. Dus ik stond echt te popelen."

Maar zijn debuut komt om meerdere redenen niet uit de lucht vallen. Insiders kennen de kwaliteiten van Bogarde al langer. Peter van der Veen, zijn bondscoach tijdens het in 2019 gewonnen EK in Ierland en tijdens het jeugd-WK in Brazilië, roemde in het Zuid-Amerikaanse land al de kwaliteiten van de verdediger.

Getty
Melayro Bogarde werd met Oranje vierde op het WK-17 in Brazilië

Maar ook Foppe de Haan, in het verleden zeer succesvol met Nederlandse jeugdteams, zag tijdens het WK de kwaliteiten van Bogarde, met name als inschuivende verdediger. Bij Hoffenheim denkt de 1,84 meter lange speler die kwaliteiten optimaal te kunnen ontwikkelen. "Hier bouwen we van achteruit op en kan ik als centrale verdediger inschuiven in het middenveld. Een van mijn sterke punten."

"Trainer Schreuder is daarin heel belangrijk. De eerste keren dat ik onder hem mocht meetrainen, vorig jaar september, was hij direct verrast. Hij is tevreden over mij en ziet dat ik stappen maak. Dat geeft veel vertrouwen."

Je speelde tegen Mainz als rechtsback, maar centraal achterin is echt jouw plek, toch?

"Ja, daar speel ik al mijn hele leven en kom ik het beste tot mijn recht. Maar ik kom net kijken en ik speel overal waar de trainer mij nodig heeft."

Dus zit Bogarde voorlopig uitstekend op zijn plek bij de club die zevende staat in de Bundesliga. Hij heeft er nog een contract tot de zomer van 2021 en nu hij net achttien geworden is, staat hij ook voor de volgende stap in zijn leven buiten het veld.

"Nu ik achttien ben, mag ik van de club op mijzelf wonen. Hiervoor zat ik op een internaat op het jeugdcomplex, maar vanwege corona mogen we niet met veel jongens bij elkaar zijn en dus slaap ik met mijn teamgenoot Maximilian Beier in een huisje op het complex."

Maar ook buiten het veld ga je dus snel een grote man worden, begrijp ik?

Bogarde lacht: "Ja, na de zomervakantie ga ik op mijzelf wonen. Gelukkig krijgen we wel eten op de club, want koken kan ik nog niet."

Zo zit een lange, maar gedenkwaardige dag erop voor een van de talenten die het Nederlandse voetbal rijk is. In slaap komen zal voorlopig nog niet lukken, hij heeft eerst nog wat berichtjes te beantwoorden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl