NOS Voetbal

Roda JC kiest alweer nieuwe koers: 'Als we nu niets doen, zakt club verder af'

Investeerder Roda JC: 'De laatste jaren was het hier onstuimig en onstabiel'

Dat het bij Roda JC een komen en gaan is van geldschieters, is geen geheim. Afgelopen jaar wisselden de Limburgers om de paar maanden van eigenaar. Vanmiddag presenteerde de club wederom een nieuwe groep investeerders en werd de definitieve scheiding tussen geldschieter Aleksej Korotajev en de Koempels aangekondigd.

Per direct zullen beleggingsmaatschappij Mercurius, IC-ondernemer Stijn Koster, multimiljonair Roger Hodenius en zakenman Bert Peels de touwtjes in handen nemen. De komende drie jaren willen zij met een gloednieuw plan de club in rustiger vaarwater brengen.

Bert Peels, een van de nieuwe mensen achter Roda JC

"De laatste jaren was het hier onstuimig en onstabiel", zegt Peels namens de nieuwe groep investeerders. "Als we nu niets zouden doen, zou de club nog verder afzakken. Wij hebben als groep de koppen bij elkaar gestoken om Roda weer op de rails te krijgen. De club verdient een nieuwe start."

Exit Korotajev

Hij verwijst naar de roerige periode die de club de afgelopen jaren doormaakte. Geen moment was het rustig in Zuidoost-Limburg. Er waren financiële problemen en sportieve zorgen en er passeerde een stortvloed aan bestuurders, trainers en spelers.

Begin 2017 droomde de Russisch-Zwitserse zakenman Korotajev als nieuwbakken aandeelhouder nog hardop over Champions League-voetbal. Afgelopen seizoen kwam de Koempelclub echter niet verder dan de zeventiende plek in de eerste divisie en schrijft het ondanks de tussenkomst van de omstreden Mexicaan Mauricio Garcia de la Vega en een tapastycoon dieprode cijfers.

De Russisch-Zwitserse zakenman Aleksej Korotajev, twee jaar geleden op de tribune bij Roda JC

"We willen een nieuwe start maken. Het moet anders. Echt nieuw. En als je iets nieuws wil gaan doen, dan horen daar andere mensen bij", zegt Peels, die aangeeft dat de nieuwe investeerdersgroep wil breken met het verleden. Dat betekent: nieuwe mensen, een nieuwe organisatiestructuur en mensen die over hun eigen schaduw heen stappen.

Zo is aan alle aandeelhouders gevraagd hun posities op te geven. De meest prominente van hen, Korotajev, ging akkoord en leverde zijn twintig procent aan aandelen in.

Voortaan worden alle aandelen ondergebracht in een stichting, waarin vijf nog aan te stellen bestuursleden moeten plaatsnemen. Daarnaast gaat een wervings- en selectiebureau aan de slag met het selecteren van een nieuwe raad van commissarissen.

1,5 miljoen euro

"We hebben ambitie, geen overdreven ambitie, maar wel ambitie. We willen meedoen in de top van de eerste divisie. We willen dat het stadion weer bruist", aldus Peels.

Roda JC-speler Roland Alberg haalt uit

Om die droom waar te maken dekt de groep ondernemers een gat van anderhalf miljoen euro in de begroting. Met dat geld koop je geen titel of ereplek, beseffen de nieuwe roergangers, maar daarmee worden wel 'voorwaarden geschept' om komend seizoen zo goed mogelijk voor de dag te komen op het een-na-hoogste profniveau.

Integriteit

Peels en consorten lijken lessen te hebben getrokken uit het verleden. Het oude, herkenbare Roda JC moet weer terugkomen onder hun leiding. De lijntjes moeten korter, het moet allemaal transparanter dan voorheen.

"We zetten in op een integere, professionele organisatie", zegt Peels. "We hebben uitgesproken dat integriteit een heel belangrijk woord is binnen deze club of in ieder geval gaat worden."

Situaties zoals afgelopen jaren, waarbij Roda-vertegenwoordigers en fans slecht in het nieuws kwamen of personeel zich onveilig voelt, moeten vermeden worden. Zo werd De La Vega vorig jaar het stadion uitgezet door supporters tijdens de thuiswedstrijd tegen De Graafschap. Ze waren boos omdat hij zijn financiële beloftes niet na zou komen. Niet lang daarna meldde het kantoorpersoneel van Roda JC zich ziek.

Er wordt nu een speciale, zogeheten compliance-medewerker ingezet, om vooral transparantie te scheppen. "Die compliance-medewerker gaat kijken of alles via wet- en regelgeving goed verloopt", duidt Peels. "Alle bedrijfsrisico's komen zo in beeld en worden gerapporteerd aan de raad van commissarissen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl