Erling Haaland heeft de score geopend voor Borussia Dortmund tegen Schalke 04

Hervatting Bundesliga: Dortmund wint Revierderby, duur puntenverlies Leipzig

Na een gedwongen pauze van twee maanden vanwege het coronavirus rolt de bal weer in de Duitse Bundesliga. Borussia Dortmund won in de beladen Revierderby van Schalke 04 en RB Leipzig speelde thuis gelijk tegen SC Freiburg. Borussia Mönchengladbach profiteerde van dat puntenverlies en is de nieuwe nummer drie op de ranglijst.

Normaal gesproken is het bij de Revierderby een heksenketel in het stadion, maar nu was het Signal Iduna Park een oase van rust. In een leeg stadion had Borussia Dortmund de hele wedstrijd het betere van het spel. De nummer twee van de Bundesliga won eenvoudig met 4-0 van Schalke 04.

De thuisploeg drong vanaf het eerste fluitsignaal aan en creëerde veel kansen. Vooral Achraf Hakimi was met zijn snelheid een plaag voor de verdediging van Schalke. De Marokkaanse middenvelder stoomde een aantal keer gevaarlijk op, maar wist met zijn voorzetten geen medespeler te vinden.

Tiende van Haaland

Erling Haaland bezorgde Dortmund na krap een halfuur spelen de verdiende voorsprong. Tussen twee verdedigers in tikte hij de bal met links achter doelman Markus Schubert. Daarmee komt het doelpuntentotaal van de Noor in de Bundesliga op tien. Haaland had negen wedstrijden nodig om tot dat aantal te komen.

Door een fout van Schubert ging de ploeg van Lucien Favre met 2-0 de rust in. De Schalke-doelman leverde de bal in, waarna Raphaël Guerreiro met een laag schot in de verre hoek zijn zesde doelpunt van het seizoen maakte.

Na rust bleef het spelbeeld hetzelfde. Dortmund creëerde kansen en Schalke had weinig in te brengen. Julian Brandt behield het overzicht en vond de vrijstaande Thorgan Hazard. De Belg liep alleen op doelman Schubert af en liet hem met een laag schot in de korte hoek kansloos.

De Dortmund-spelers kregen veel ruimte van de bezoekers. Onder anderen Guerreiro werd geen strobreed in de weg gelegd. De Portugees glipte over links meermaals door de Schalke-defensie. Na ruim een uur spelen maakte hij na een een-tweetje met Haaland zijn tweede doelpunt van de middag.

Dankzij de 4-0 winst loopt Dortmund twee punten uit op nummer drie RB Leipzig, dat thuis gelijkspeelde tegen SC Freiburg.

Gulde viert zijn doelpunt tegen RB Leipzig

RB Leipzig verspeelde in z'n eerste wedstrijd sinds de coronapauze punten in de strijd om de tweede plek op de ranglijst. Dit seizoen verloor de nummer drie van de Bundesliga nog maar drie keer, waaronder van SC Freiburg. En ook vandaag kon Leipzig niet winnen van de ploeg van Christian Streich. Het duel in Leipzig eindigde in 1-1.

In de eerste helft had de thuisploeg de overhand en kreeg het kansen om de leiding te nemen, maar na 34 minuten waren het de bezoekers die op voorsprong kwamen. Verdediger Manuel Gulde liet met een beheerst schot in de verre hoek keeper Péter Gulácsi kansloos. Het was zijn eerste doelpunt van het seizoen.

Toch nog de gelijkmaker

Ademola Lookman kreeg een grote kans op de gelijkmaker. Hij stond vlak voor het doel helemaal vrij, maar zijn inzet ging net naast de paal.

Met nog een kwartier te spelen, trok Yussuf Poulsen de stand alsnog gelijk. De Deen kopte de bal uit een voorzet van Kevin Kampl buiten het bereik van de doelman van Freiburg.

De gasten leken in blessuretijd de zege te stelen, maar aan de treffer van Robin Koch was buitenspel voorafgegaan.

Thuram viert zijn doelpunt op gepaste afstand van zijn medespelers

Borussia Mönchengladbach heeft optimaal geprofiteerd van het puntenverlies van Leipzig. De ploeg van trainer Marco Rose won met 1-3 bij Eintracht Frankfurt en staat nu derde op de ranglijst. Leipzig zakte naar de vierde plek.

De bezoekers kozen direct de aanval en dat resulteerde al na ruim een halve minuut spelen in de voorsprong. Alassana Pléa schoof de bal langs doelman Kevin Trapp. En voordat Frankfurt ook maar één kans had gecreëerd, lag de 0-2 al in het doel. Rami Bensebaini kapte zijn directe tegenstander uit en gaf de bal voor. Marcus Thuram kon de bal vervolgens eenvoudig binnentikken.

Na tien minuten ging de storm iets liggen en kwam ook Frankfurt meer in het spel voor. De thuisploeg, met Bas Dost in de basis, zette meer druk, maar tot uitgespeelde kansen kwam het niet. Filip Kostic was het dichtst bij de aansluitingstreffer. De Serviër schoot een vrije trap keihard op doel, maar keeper Yann Sommer kon zijn vuisten nog achter de bal krijgen.

Penalty

In de tweede helft hadden de gasten een penalty nodig om nog een keer tot scoren te komen. Na een overtreding van Evan Ndicka op Breel Embolo ging Bensebaini achter de bal staan. De doelman van Frankfurt zat er nog aan, maar kon niet voorkomen dat de Algerijn zijn tweede van de avond maakte en Mönchengladbach op 0-3 zette.

Invaller André Silva redde vervolgens nog de eer voor Frankfurt, maar de overwinning van Mönchengladbach kwam niet meer in gevaar.