Oktober 2019: feest bij HSV, links Timo Letschert, rechts Rick van Drongelen
NOS Voetbal

Letschert ziet ook voordelen voor HSV van spelen in lege stadions

  • Oscar van der Horst

    redacteur NOS Sport

  • Oscar van der Horst

    redacteur NOS Sport

Voetballen in lege stadions kan ook zijn voordelen hebben. Even geen haat en vijandigheid. Niet de extra druk van de eigen bevlogen aanhang. Voor Timo Letschert krijgt het seizoen met Hamburger SV misschien wel precies de wending die het nodig heeft.

"HSV is een enorm grote club, met een gezonde portie arrogantie", omschrijft de verdediger zijn huidige werkgever, zevenvoudig kampioen van Duitsland. "Iedereen vindt het daardoor ook prachtig om ons te verslaan. Waar we spelen, is het bijna altijd stijf uitverkocht."

Letschert (26) geniet bij de gevallen topclub, al jaren worstelend met zijn eigen reputatie. De laatste flirt met de top dateert al van bijna vijftien jaar geleden, aan de hand van Rafael van der Vaart.

Kommer en kwel

HSV speelt inmiddels een niveautje lager, voor het tweede jaar op rij dreigde een terugkeer naar de Bundesliga te mislukken. Tijdens de coronastop ontdeed de club zich van Bernd Hoffmann, de voorzitter die in de huidige crisis vreesde voor een financiële strop van twintig miljoen euro.

Bij HSV is het eigenlijk al jaren kommer en kwel.

Timo Letschert (HSV) op de grond

De hervatting van de competitie komt echter als geroepen. Duitsland is het eerste grote voetballand waar het profvoetbal wordt hervat. Zonder fans op de tribune worden in elk geval de broodnodige miljoenen aan televisiegelden veiliggesteld.

"We hebben het weer in eigen hand", zegt Letschert met een blik op de ranglijst. "Al kan ik het me niet voorstellen dat ze het hier net zo hadden afgehandeld als in Nederland, als ze de competities hadden moeten afbreken."

Nederlands elftal

HSV staat derde, een plek die aan het eind van de rit recht geeft op promotie-degradatiewedstrijden. Er resten nog negen speeldagen om een punt achterstand op VfB Stuttgart goed te maken, om een van de twee rechtstreekse promotieplekken te bemachtigen.

Letschert is persoonlijk ook wel weer toe aan een succesje. Vier jaar geleden werd hij door bondscoach Danny Blind nog bij het Nederlands elftal gehaald, waarna hij als speler van FC Utrecht een miljoenentransfer afdwong naar Sassuolo.

Timo Letschert tijdens een training met het Nederlands elftal

Zijn Italiaanse avontuur ontaardde in een teleurstelling en ook toen hij vorig seizoen op huurbasis terugkeerde bij FC Utrecht liet hij zich niet altijd van zijn beste kant zien. Al noemde trainer Dick Advocaat hem in potentie nog steeds een kandidaat voor Oranje.

"Misschien ben ik nu wel fitter dan ooit", vervolgt Letschert. "Ik woon hier aan een bos. Vanuit huis kon ik er zo mijn rondjes rennen. Daarna hebben we heel intensief met kleine groepen getraind en sinds een week weer met de volledige selectie. We zijn er klaar voor."

Het wordt hoe dan ook een bijzonder staartje van de voetbaljaargang, in de sereniteit van lege stadions.

Stand tweede Bundesliga

1. Arminia Bielefeld 25-51 (+26)
2. VfB Stuttgart 25-45 (+13)
3. Hamburger SV 25-44 (+20)

"Bij thuiswedstrijden gaan we de supporters missen. Het maakt wel wat los als die achter de ploeg gaan staan", weet Letschert. "Maar als we binnenkort op bezoek gaan bij onze directe concurrent Stuttgart, kunnen de lege tribunes voor ons weer gunstig zijn."

Bij HSV vormt Letschert centraal achterin een koppel met Rick van Drongelen, die drie jaar geleden van Sparta werd overgenomen. De komende weken hoopt hij zijn club te overtuigen de optie in zijn aflopende verbintenis te lichten.

Timo Letschert (l) en Rick van Drongelen op de training bij HSV

Met Letschert valt in elk geval niet te sollen. Trainer Dieter Hecking haalde de Noord-Hollander juist vanwege zijn karakter naar Hamburg. Recht door zee, zo'n type kon het elftal wel gebruiken. Met een beetje bravoure, om in het veld weer uit te stralen waar deze trotse traditieclub voor staat.

En om zijn verantwoordelijkheid te nemen, ook buiten de lijnen. "Ik heb de coronavoorschriften heel serieus genomen", zegt Letschert. "De een is er meer mee bezig dan de ander. Maar ik heb nu mijn familie hier, ik heb een gezin thuiszitten."

"Bij HSV heb ik gelukkig niets van besmettingen gehoord, iedereen staat ook volledig achter het besluit om weer te gaan voetballen. Ik proef totaal geen angst of twijfel binnen onze groep."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl