NOS Nieuws

Wekdienst 8/5: Kort geding clubs tegen KNVB • Curaçao versoepelt lockdown

Goedemorgen! Vandaag dient het kort geding van twee teams uit de eerste divisie tegen de KNVB. En op Curaçao gaan stranden en winkels weer open.

Het wordt een overwegend zonnige dag, maar soms is de sluierbewolking dik genoeg om de zon af te schermen. Er staat weinig wind en het wordt 18 tot 23 graden. Op de Waddeneilanden is het iets minder warm en een zeewindje zorgt ook voor afkoeling op de stranden in het westen van het land.

Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de aangepaste dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Om 10.00 uur begint het kort geding van Cambuur en De Graafschap tegen de KNVB. De twee eerstedivisionisten zijn het niet eens met het besluit van de voetbalbond, die door de gevolgen van de coronacrisis besliste om dit seizoen af te zien van de promotie-degradatieregeling in het betaalde voetbal. Hier lees je meer over de zaak.
  • Op Curaçao wordt de lockdown versoepeld. Onder meer stranden en winkels gaan weer open.
  • Verschillende Europese leiders herdenken VE-Day. Het is vandaag 75 jaar geleden dat de geallieerden formeel de overgave van nazi-Duitsland accepteerden.

Wat heb je gemist?

Als Nederland de klimaatdoelen wil halen, kan het waarschijnlijk niet om biomassa heen. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving in een nieuw onderzoek. Zonder de inzet van biomassa zou Nederland nog sneller meer windmolens en zonnepanelen moeten plaatsen dan het nu al doet. Ook zou er dan meer discussie moeten komen over minder vlees eten en vliegen. Tegelijk is verlies van biodiversiteit een reëel risico, stelt het Planbureau, en moet het effect op de luchtkwaliteit worden meegenomen.

Het gebruik van biomassa in energiecentrales stuit op veel verzet. Tegenstanders zeggen dat hele bomen in verbrandingsovens verdwijnen, dat het miljarden aan subsidie kost en dat het alleen maar leidt tot meer CO2-uitstoot.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit

Vanaf 1 juni zijn mondkapjes in het OV verplicht. Maar hoe kom je daaraan en waar moeten ze aan voldoen? Kun je een masker gebruiken van een geknipte sok? Lees hier alles over de do's en don'ts.

En in deze video geeft Arts en microbioloog Andreas Voss geeft zes tips:

Zes tips voor het dragen van een mondkapje

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl