Dick Advocaat
NOS Voetbal

Advocaat over zijn toekomst: 'Dit is het laatste seizoen. Echt. Tenzij...'

Het zijn zware tijden voor voetballiefhebbers over de hele wereld. Vrijwel alle competities liggen stil en niemand weet wanneer de bal weer rolt. Dick Advocaat, voetbaldier bij uitstek, heeft zich de afgelopen weken toch prima vermaakt.

"Ik heb dingen gedaan waar normaal gesproken niet veel tijd voor is. Documentaires kijken, boeken lezen, Netflixen. Ik heb gisteren nog de docu over Michael Jordan (The Last Dance, red.) bekeken. Die is geweldig", aldus de trainer van Feyenoord.

"Daarnaast zit ik toch regelmatig voetbalwedstrijden terug te kijken. Natuurlijk mis ik de trainingen en de spanning naar de wedstrijden toe. En je vraagt je af: waar had het geëindigd?", zegt Advocaat maandagmiddag op een speciaal belegde persconferentie in De Kuip. Feyenoord bood de verzamelde pers de mogelijkheid om Advocaat over tal van onderwerpen te ondervragen.

Titelstrijd

Voordat de coronacrisis de voetbalwereld verlamde, was Advocaat met Feyenoord bezig aan een uitstekende reeks. Hij bleef in veertien eredivisiewedstrijden ongeslagen en loodste de Rotterdammers naar de derde plaats.

Of Feyenoord zich in de slotfase van de competitie in de strijd om het landskampioenschap had kunnen mengen, blijft de vraag. Volgens Advocaat moet de club het KNVB-besluit rond de afwikkeling van de eredivisie gewoon accepteren.

"Ik denk dat Eric Gudde (directeur betaald voetbal KNVB, red.) een integer persoon is. Hij heeft niet bepaalde clubs willen bevoordelen", stelt Advocaat. "Hij heeft niet de makkelijkste keuze gemaakt, maar welke keuze ook: hij had het nooit goed gedaan."

Advocaat over Gudde: 'Denk niet dat hij bewust bepaalde clubs heeft willen bevoordelen'

Twee weken geleden werd bekend dat Advocaat ook volgend seizoen de scepter zwaait in De Kuip. Al voor de coronacrisis ging hij met Feyenoord in conclaaf over de verlenging van zijn contract.

"Ik heb toen wel wat garanties gevraagd", zegt Advocaat. "Het gaat goed met de club en er zullen niet veel wisselingen in de selectie komen. Dus we gaan het nog een jaar proberen."

Advocaat over gevolgen corona: 'Ik zou niet weten hoe'

De kans is groot dat Advocaat binnenkort wel een deel van zijn salaris in moet leveren. Algemeen directeur Mark Koevermans kondigde vorige week aan dat Feyenoord zal moeten bezuinigen en dat ook de spelers en de staf een bijdrage moeten leveren.

Volgens Advocaat is dat logisch. "Ik denk dat het bestuur er realistisch in staat. Als zoiets nodig is, moet je allemaal meedoen. Ik denk niet dat dat bij Feyenoord een probleem is."

Kuijt niet naast Advocaat

Advocaat sluit uit dat clubheld Dirk Kuijt al komend seizoen een vaste rol bij de A-selectie van Feyenoord krijgt. De oud-international wil ooit graag hoofdtrainer worden van de Rotterdamse club, maar zal nog even geduld moeten hebben.

Advocaat zei ook er niets voor te voelen om Kuijt komend seizoen naast hem te laten meelopen, om het vak te leren. "We zijn geen club om mensen in te werken. Dirk is altijd welkom, hij mag altijd langskomen, laat dat duidelijk zijn. Ik heb heel veel respect voor hem."

De komende maanden werkt Feyenoord toe naar het nieuwe seizoen. Nog een jaar als hoofdtrainer, voor de 72-jarige Advocaat. Maar daarna is het, zo verzekert hij, toch echt klaar.

"Dit is het laatste seizoen. Echt", aldus Advocaat, voordat hij met een knipoog eindigt. "Het laatste jaar, tenzij er weer wat voorbijkomt. Dan verander ik het weer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl