Maggie Haney in 2019 met Riley McCusker
NOS Sport

Topcoach VS geschorst na 'emotioneel misbruik' van soms piepjonge turnsters

Opnieuw is de Amerikaanse turnbond geconfronteerd met een misbruikzaak. Twee coaches hebben de ethische code van USA Gymnastics overtreden. Dit keer gaat het om "emotioneel en verbaal misbruik", zoals de bond zelf aangeeft.

Een van de coaches is de 42-jarige Maggie Haney. Zij hielp Laurie Hernandez bij de Olympische Spelen van 2016 aan twee medailles: goud op de meerkamp in de landenwedstrijd (samen met superster Simone Biles) en zilver op de balk.

Recentelijk stond Haney het talent Riley McCusker bij. Zij werd met de VS wereldkampioen op de meerkamp in 2018.

Acht jaar schorsing

Haney, die een vooraanstaande turnschool bezit in Morganville, werd schuldig bevonden door een onafhankelijke onderzoekscommissie en voor acht jaar geschorst door USA Gymnastics. Mocht ze na het uitzitten van haar straf willen terugkeren bij de bond, dan kan dat alleen onder toezicht.

Het gouden olympische team van 2016 (uiterst rechts is Laurie Hernandez) bezoekt het Empire State Building

Onder anderen Hernandez en McCusker hadden een klacht ingediend tegen Haney. Ze zou meisjes pesten, hen laten turnen met blessures, ze uitschelden bij fouten, van trainingen wegsturen en ze aanpraten dat ze te dik zijn. Enkele van die meisjes waren pas tien jaar oud.

De andere coach die (voorlopig) is geschorst, is Haney's rechterhand bij haar turnschool in Morganville, Victoria Levine. Haar zaak loopt nog.

Drie jaar geleden kondigde Haney haar samenwerking met Levine aan op Instagram:

Topturnsters Hernandez en McCusker hebben al geruime tijd een andere coach en maken kans om voor Amerika naar de Spelen van Tokio te gaan.

Schandaal Nassar dreunt nog door

Het Amerikaanse turnen gaat nog steeds gebukt onder het schandaal van voormalig teamarts Larry Nassar. Hij werd twee jaar geleden veroordeeld tot een celstraf van 175 jaar voor het misbruiken van veelal minderjarige turnsters.

Honderden van hen deden aangifte tegen Nassar. Onder hen olympisch kampioene Biles, alom beschouwd als de beste turnster aller tijden. De zaak tegen Nassar heeft ertoe geleid dat turncoaches in Amerika nooit meer alleen mogen zijn met hun pupillen.

Kijk hieronder naar de uitspraak van de rechter in de zaak tegen Nassar:

175 jaar: Amerikaanse turntrainer veroordeeld voor ontucht

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl