Nederlandse turnsters achtste in teamfinale, VS pakt goud

De Nederlandse turnsters zijn op de WK in Stuttgart als achtste en laatste geëindigd in de teamfinale. De Verenigde Staten pakten voor de vijfde keer op rij het goud.

Het Nederlandse vijftal had zich zaterdag in Duitsland knap als zesde geplaatst voor de finale, met als beloning een olympisch ticket voor de Spelen in Tokio, volgend jaar.

Maar in de teamfinale ging het dinsdagmiddag minder goed. Sanne en Lieke Wevers, Eythora Thorsdottir, Naomi Visser en Tisha Volleman (de gemiddeld oudste ploeg van het finaleveld) scoorde drie punten minder dan in de kwalificatie.

Zo kreeg Thorsdottir een punt aftrek wegens een val van de balk, het toestel waarop Nederland startte, en wist ook regerend olympisch kampioene Sanne Wevers niet boven zichzelf uit te stijgen.

Zus Lieke viel op het laatste onderdeel brug, waardoor een evenaring van de beste Nederlandse WK-prestatie ooit (in 2001 werden de Oranje-turnsters vijfde) ver uit zicht bleef.

Sanne Wevers hield een dubbel gevoel over aan de eindstrijd. "Supergaaf dat we in deze finale mochten turnen. Als team misstonden we hier zeker niet. Maar toch heb ik een beetje gemengde gevoelens, over de gemaakte foutjes."

De balkspecialiste stond geruime tijd buitenspel met een mysterieuze beenblessure en trad in Stuttgart aan zonder bijster veel wedstrijdritme.

"Ik wist van tevoren dat ik niet op mijn best voorbereid zou zijn. Ik moet nu even herstellen, want het was allemaal wel pittig. Daarna bouwen richting de Olympische Spelen en op de juiste momenten wedstrijden gaan meepakken", aldus de regerend kampioene.

Biles ongrijpbaar

Bij het gouden Amerikaanse team (puntentotaal van 172,330) was Simone Biles weer een klasse apart. De 22-jarige ster was de beste op vloer, balk en sprong en veroverde haar 15de wereldtitel. Italië (164,796) pakte achter Rusland (166,529) verrassend brons. In 1950 lukte dat voor het laatst.

Biles heeft nu een recordaantal van 21 WK-medailles behaald. "Het is ongelooflijk dat we weer wereldkampioen zijn", aldus de ongenaakbare Amerikaanse. "Ik ben trots op mijn team."

Op de WK slaagde Biles er eerder in twee nieuwe elementen toe te voegen aan de turnbijbel. Bekijk haar innovaties:

Biles krijgt twee elementen naar haar vernoemd: 'Stond veel druk op me' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame