'Tranen van geluk' bij turnvrouwen na kwalificatie voor Spelen Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Op de tweede dag van de WK turnen in Stuttgart hebben de Nederlandse vrouwen zich weten te plaatsen voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio.

De Nederlandse ploeg moest daarvoor bij de eerste twaalf landen eindigen. Met nog acht landen te gaan, stond Oranje op de vierde plaats en was het olympische ticket binnen.

Uiteindelijk eindigde Nederland als zesde en kwalificeerde zich daarmee ook voor de teamfinale op dinsdag.

Sanne Wevers mist finale balk

De dag begon wat moeizaam voor de Nederlandse ploeg met teleurstellende resultaten op de balk. Zo maakten Naomi Visser en Lieke Wevers een grote fout en wist Sanne Wevers al snel dat ze finale op de balk niet zou halen.

De regerend olympisch kampioene op de balk moest maandenlang toekijken met een mysterieuze beenblessure en maakte pas vorige maand haar rentree. De 28-jarige Wevers gaf toen al aan dat ze blij was dat ze überhaupt de WK zou gaan halen en dat ze zich geen illusies maakte over een eventuele wereldtitel.

Wevers opgelucht na kwalificatie Spelen: 'Heel intens en emotioneel'

De vrouwen herstelden zich na de mislukte balk op vloer en sprong. Al was de jury soms wat zuinig met het geven van de punten. Zo werd de oefening van Eythora Thorsdottir door de jury met ruim een punt afgewaardeerd. Uiteindelijk kwamen Tisha Volleman, Eythora Thorsdottir, Naomi Visser, Lieke en Sanne Wevers tot een score van 162.663, genoeg voor een voorlopige vierde plek.

Nederland is nog wel in afwachting of het de finale haalt voor landenteams. Alleen de beste acht landen plaatsen zich daarvoor.

Opgelucht

Sanne Wevers was na afloop opgelucht met de plaatsing voor de Spelen. "Vandaag was heel intens en emotioneel. Dit was onze doelstelling en we hadden iedereen hard nodig. Ik moest net een soort van huilen omdat ik vijf weken geleden er niet zo voor stond zoals ik het nu weet neer te zetten", aldus de olympisch kampioene.

STER reclame