Simone Biles vliegt tijdens de podiumtraining in Stuttgart, waar ze haar spectaculaire 'triple-double' al laat zien AFP

De grootste turnster aller tijden is 1,42 meter lang, 22 jaar oud en heeft al een recordaantal van 14 wereldtitels op haar naam staan. Simone Biles is wat Usain Bolt was voor de atletiek en Michael Phelps voor de zwemsport: een superster.

Bij haar vijfde WK turnen, die vrijdag van start zijn gegaan in Stuttgart, is Biles van plan haar naam met nog vettere letters in de geschiedenisboeken te schrijven dan nu al het geval is. Niet alleen door nog meer wereldtitels te veroveren - ze is torenhoog favoriet op balk, vloer en sprong - maar ook door haar naam te verbinden aan nieuwe elementen op vloer en balk.

In de turnsport krijgt een nieuw element de naam van de eerste uitvoerder, mits goed geturnd op een groot toernooi zoals de WK of Olympische Spelen. De Amerikaanse heeft al eigen elementen op vloer en sprong: 'de Biles'.

Bekijk hieronder de innovaties van Simone Biles met commentaar van Hans van Zetten:

De innovaties van Simone Biles: 'Wat een fenomenale turnster'

Vooral Biles' noviteit op het onderdeel vloer is indrukwekkend: een dubbele salto achterover gehurkt waarbij ze zo hoog komt dat ze ook nog tijd heeft om drie schroeven te maken, de zogenoemde triple-double.

In de turnsport worden elementen gerangschikt op moeilijkheid met letters: van A (het makkelijkst) tot I (het moeilijkst). Voor de triple-double van Biles heeft de internationale turnbond zelfs een nieuwe categorie voor vrouwen in het leven moeten roepen. De letter J toont aan dat het nieuwe element van Biles nog moeilijker dan het moeilijkste is.

In augustus liet Biles haar nieuwe element voor het eerst zien bij de Amerikaanse kampioenschappen. Tijdens de podiumtraining in Stuttgart deed ze haar triple-double opnieuw (klik op video in onderstaande tweet)

Op de balk is Biles van plan haar oefening af te sluiten met een dubbele salto met dubbele schroef, die ze ook al tijdens de podiumtraining liet zien. Dit element wordt door de technische commissie beoordeeld met een H, tot grote verbazing van veel turnvolgers die de afsprong van Biles veel moeilijker inschatten.

Eerder deze week gaf Biles een persconferentie, waar ze veel vragen kreeg over haar spectaculaire innovaties. Daar legde ze uit hoe bijzonder het voor een turner is om je naam te kunnen verbinden aan een element.

"Het geeft veel voldoening, omdat het voor altijd in de boeken zal staan, net als medailles. Ik zal voor altijd degene zijn die dat element voor het eerst deed. Dat is heel opwindend."

Simone Biles vertelt op de drukbezochte persconferentie voor de WK dat ze van plan is twee spectaculaire nieuwe elementen te turnen AFP

Biles vertelde ook dat ze nooit had gedacht dat ze deze moeilijke elementen ooit tijdens een wedstrijd zou kunnen uitvoeren. Het was vooral iets wat ze tijdens trainingen deed, zodat ze in een bak met schuimrubberen blokken kon landen als er iets fout ging.

"Mijn trainer heeft me gedwongen... of nouja, niet echt, maar hij heeft er wel voor gezorgd dat ik nu het zelfvertrouwen heb om ze in een wedstrijd te laten zien", aldus Biles.

Biles komt vandaag voor het eerst in actie bij de WK, tijdens de teamkwalificaties. De viervoudig wereldkampioene op de meerkamp wilde nog niet zeggen of ze haar spectaculaire elementen al in de kwalificatie of pas volgende week in een van de finales gaat laten zien.

Ook de Nederlandse vrouwen komen vandaag op de mat bij de WK turnen. Aan het einde van de dag wordt duidelijk of het team zich geplaatst heeft voor de Olympische Spelen.

STER reclame