NOS Voetbal

Dilemma's rond einde eredivisie: kampioen aanwijzen of lootjes trekken?

Dilemma's rond einde eredivisie: kampioen aanwijzen of lootjes trekken?

Premier Mark Rutte liet er geen twijfel over bestaan, tot 1 september worden er in Nederland geen betaaldvoetbalwedstrijden gespeeld als gevolg van de genomen coronamaatregelen.

Het eredivisieseizoen 2019/2020 is daarmee voorbij. Maar wat betekent dat? Wordt koploper Ajax tot kampioen uitgeroepen en degraderen RKC Waalwijk en ADO Den Haag, de huidige nummer zeventien en achttien?

In de reglementen van de KNVB staat niet duidelijk hoe er wordt gehandeld als de competitie door onvoorziene omstandigheden, in dit geval vanwege een besluit van de overheid, niet wordt afgemaakt, zegt Mark Boetekees, voorzitter van de licentiecommissie van de voetbalbond.

Gudde en Decossaux aan zet

De bal ligt nu bij het bestuur betaald voetbal van de KNVB, bestaande uit Eric Gudde, de directeur betaald voetbal, en Jean-Paul Decossaux. Zij overleggen vrijdag met (vertegenwoordigers van) alle clubs van de ere- en eerste divisie.

"De clubs hebben een adviserende rol, maar het besluit wordt genomen door het bestuur", zegt Dolf Segaar, sportadvocaat die meerdere eredivisieclubs bijstaat.

'Kijk naar de huidige stand'

Om te bepalen wat er nu moet gebeuren met onder meer de vraag wie er kampioen moet worden en de dilemma's rond de Europese tickets en promotie en degradatie, zou Segaar adviseren naar de huidige ranglijst te kijken.

De stand in de eredivisie voordat die werd stopgezet

"Je moet een besluit nemen, dat redelijk en transparant is. Je moet zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid blijven en dat is op dit moment de stand op de ranglijst. Als je subjectieve criteria gaat toevoegen, trek je een doos van Pandora open", daarmee doelend op een groot grijs gebied waarin velerlei interpretaties mogelijk zijn als je gaat afwijken.

Want wat als bijvoorbeeld AZ, de nummer twee, of hekkensluiter RKC Waalwijk zich niet neerleggen bij een besluit op basis van de ranglijst?

"Iedere club die het niet eens is met het besluit van het bestuur betaald voetbal, kan dat voorleggen aan een rechter", aldus Segaar.

Sportadvocaat Segaar: 'Kijk naar de huidige stand op de ranglijst'

"Die kijkt of het redelijk is dat het besluit is genomen. Daarom denk ik: hoe dichter je bij die werkelijkheid blijft, hoe objectiever het is."

Haken en ogen

Ook voor oud-voetballer en jurist Keje Molenaar is dat een denkbaar scenario, al ziet hij ook nog wel wat haken en ogen aan het voorstel. "Je zit dan wel met een heel complicerende factor. De wedstrijden AZ-Feyenoord en FC Utrecht-Ajax zijn niet ingehaald."

Het aantal wedstrijden is daarmee niet voor alle ploegen gelijk. "Dus is het heel lastig om in de top van de eredivisie te kunnen vaststellen wie op welke plek eindigt."

Molenaar: 'Gooi drie ploegen in een pot en loot om eredivisie-plek'

"En als ze de ranglijst volgen, moeten ze heel consequent zijn", vervolgt Molenaar, tevens bestuurslid van FC Volendam en dus betrokken bij de situatie van de Noord-Hollanders.

"Fortuna Sittard moet het dan als nummer zestien van de eredivisie uitvechten met twee periodekampioenen, dat zijn Volendam en NAC. Die hebben echt een prijs gewonnen en die competities (de periodes, red.) zijn afgelopen, zij zouden de play-offs gaan spelen."

Stand eredivisie onderin en eerste divisie bovenin

Hoe dat probleem te tackelen, weet Molenaar wel. "Ik heb de KNVB voorgesteld om de drie ploegen in een pot te gooien, via een loting kun je beslissen welke ploeg naar de eredivisie gaat."

Het plan van Molenaar is niet onmogelijk. "In de reglementen betaald voetbal staat dat het lot een middel is waarlangs een beslissing kan worden genomen. Dit zou ook kunnen gelden voor de play-offs om de voorronde van de Europa League."

Bekijk hieronder de mail die Molenaar aan de KNVB stuurde:

Molenaars voorkeur gaat uit naar het scenario waarin er een streep door het hele seizoen wordt gezet, zoals in het amateurvoetbal. Er wordt dan geen kampioen aangewezen en er promoveert en degradeert niemand. Het seizoen wordt als het ware opnieuw gespeeld.

"Dan ben je in elk geval al die discussies kwijt, want hoe ga je in godsnaam de top van de eredivisie formeren? Dan kom je niet tot een reële tussenstand", doelt Molenaar op het ongelijke aantal wedstrijden.

De stand van vorig seizoen in de eredivisie

Het wonderlijke aan die uitkomst is wel dat PSV de voorronde van de Champions League in zou gaan omdat het in het seizoen 2018/2019 als tweede is geëindigd. De tweede plaats van AZ in het huidige afgebroken seizoen levert de Alkmaarders niets op.

Segaar vindt dat scenario dan ook "niet aannemelijk". "De competitie is niet volledig afgemaakt, maar wel een eind op weg. Het merendeel van de wedstrijden is gespeeld."

"Dat is misschien oneerlijk voor clubs die degraderen, maar kijk je naar het spiegelbeeld, dan rechtvaardigt het wel dat clubs in de eerste divisie promoveren."

Seizoen als niet-gespeeld beschouwen? Segaar: 'Niet aannemelijk'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl