Jorginho (Chelsea) AFP

De clubs uit de Premier League hebben een akkoord bereikt over een richtlijn voor salarisverlaging voor alle spelers. De clubs gaan met hun spelers in gesprek over een verlaging van het jaarloon met maximaal dertig procent, ter compensatie van de opgedroogde inkomsten en om de werkgelegenheid van andere werknemers in het profvoetbal te beschermen.

Dat hebben de betrokkenen, waaronder de spelersvakbond, vrijdag in een conference call afgesproken. Het is nu aan de clubs om de salarisverlaging in de praktijk te brengen.

Donderdag riep de Britse minister van Volksgezondheid de voetballers uit de Premier League al op om een deel van hun salaris in te leveren.

Uitstel competitie

Ook is besloten dat de competitie begin mei nog niet zal worden hervat. De partijen zijn wel voornemens om de competitie af te maken, "maar alleen als het veilig en gepast is om te doen", schrijft de Premier League in een verklaring.

De competitie zou tot eind april stilliggen. Een nieuwe startdatum is niet genoemd. Pas als het medisch verantwoord is en de regering er volledig achterstaat is een herstart mogelijk, zo hebben de Engelse profclubs in gezamenlijk overleg vastgesteld.

Noodfonds en gezamenlijke donatie

De Premier League maakte ook bekend dat het een noodfonds instelt van 125 miljoen pond (ruim 140 miljoen euro) voor clubs die op het tweede tot het vijfde niveau in Engeland spelen.

Ook doneren de twintig Premier League-clubs gezamenlijk 20 miljoen pond, omgerekend ruim 22 miljoen euro, voor de strijd tegen het coronavirus. Het geld gaat naar medische hulpdiensten en kwetsbare groepen.

STER reclame