AZ-aanvaller Calvin Stengs Pro Shots
Sport en corona

Ajax, AZ en PSV willen vanwege de coronacrisis een dikke streep onder het seizoen zetten, maar de KNVB en de Eredivisie CV verwijzen naar het overleg van dinsdag met alle clubs. "Het is klaar, lijkt me", zegt Theo Janssen, oud-speler en vaste gast bij Studio Voetbal.

"Je kan blijven rekken en blijven schuiven, maar vrijwel iedereen snakt naar duidelijkheid. Dat blijkt nu ook uit de statements van AZ en PSV", vervolgt Janssen. "Ik kan mij niet voorstellen dat de KNVB deze signalen gaat negeren, ook al zijn er clubs die wel door willen."

AZ hoort niet bij die laatste groep en dat is bijzonder, gezien de reële kans op het kampioenschap. Janssen beaamt dat. "Als voetbaldier zou ik het begrijpen als AZ zou zeggen: we willen door en strijden om de titel. Gelijk in punten met Ajax en de finish in zicht... Dan wil je er toch vol voor gaan?"

De stand in de eredivisie bij het stilleggen van de competitie NOS

"Daarom vind ik het een groots gebaar dat ze in Alkmaar een punt achter dit seizoen willen zetten. Daarmee geven ze aan dat er belangrijkere zaken in de wereld zijn dan voetbal. En natuurlijk is dat ook zo. Maar het kan AZ veel geld schelen."

Geen kampioen

Want als nummer twee van de eredivisie stroomt AZ in de tweede voorronde van de Champions League in, terwijl Ajax zich als nummer één direct voor de groepsfase plaatst.

"Een kampioen hoeft er van mij niet worden aangewezen", zegt Janssen. "Wel vind ik dat het prijzengeld, met onder meer de televisiegelden, op een hoop moet worden gegooid en eerlijker moet worden verdeeld. Het is logisch dat Ajax recht heeft op meer dan bijvoorbeeld FC Emmen, maar laten we de marges wat kleiner maken."

En onderin de eredivisie? Moeten RKC Waalwijk en ADO Den Haag degraderen? "Nee", vindt Janssen. "Moeilijk onderwerp hoor, maar ik denk dat je de eredivisie moet uitbreiden met Cambuur en De Graafschap. Zij blij, RKC en ADO blij. Kortom, iedereen blij en geen scheve gezichten."

Duidelijk signaal

Het feit dat veel clubs voor hun beurt hebben gesproken over het eventueel stopzetten van de eredivisie, is ook Janssen opgevallen. "Het voetballand is verdeeld. Een aantal clubs was het wachten beu. Je kan van alles vinden van de uitspraken van Marc Overmars, maar Ajax gaf wel een duidelijk signaal af."

Spelers van AZ blij na winst op ADO Den Haag Pro Shots

Dat alle pijlen op de KNVB worden gericht, is volgens Janssen niet helemaal terecht. "Het ligt niet alleen aan de bond. Dit is zo'n lastige situatie en zo moeilijk te voorspellen. De KNVB volgt de adviezen van de overheid en het RIVM."

"Maar ja, op een bepaald moment wil iedereen duidelijkheid. Het is klaar, lijkt me."

STER reclame