EU-Commissievoorzitter Von der Leyen AFP

De Europese Commissie heeft forse kritiek op de Hongaarse noodwet die volgens de regering in Boedapest noodzakelijk is om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. "Noodmaatregelen moeten beperkt blijven tot wat noodzakelijk en proportioneel is. En ze mogen niet oneindig voortduren", zei Commissievoorzitter Von der Leyen zonder het land bij naam te noemen.

Toch was het zonneklaar dat Von der Leyen op Hongarije doelde. Het Hongaarse parlement stemde gisteren in met de wet die de regering van de rechts-populistische premier Orbán de bevoegdheid geeft voor onbepaalde tijd te regeren zonder dat het parlement daar controle op kan uitoefenen.

In theorie kan het parlement de noodwet buiten werking zetten, maar dat zal niet snel gebeuren, omdat de Fidesz-partij van Orbán meer dan de helft van de zetels in handen heeft. Zolang de noodwet van kracht is, kunnen geen verkiezingen of referenda worden gehouden.

De Hongaarse premier Orbán EPA

In de wet staat ook dat de regering celstraffen kan opleggen aan journalisten die in haar ogen nepnieuws over het virus verspreiden. Journalisten zijn bang dat ze achter de tralies verdwijnen als ze in de ogen van de regering te kritisch over de corona-uitbraak in Hongarije of de aanpak ervan berichten.

Een woordvoerder van de regering zegt dat de noodwet niet in strijd is met EU-verdragen of de Hongaarse grondwet. "Hij stemt overeen met Europese waarden, de wet en persvrijheid", zei hij.

De Europese Commissie vergadert morgen over de Hongaarse noodwet.

STER reclame