EPA
NOS NieuwsAangepast

Frans Timmermans hinderlijk gevolgd bij bezoek aan Hongarije

Vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie is afgelopen weekend geïntimideerd tijdens een bezoek aan Hongarije. Hij werd overal gevolgd door onbekenden die hem constant filmden, schrijft De Telegraaf.

Volgens de krant zou het gaan om agenten van de Hongaarse overheid en spreken bronnen van een "vijandige ontvangst door de regering".

Of de mannen overheidsagenten waren, weet een woordvoerder van Timmermans niet, maar de Eurocommissaris wordt in Hongarije wel heel anders ontvangen dat in de rest van de EU. Normaal geeft hij bij een bezoek aan waar hij heen wil en wordt dan overal netjes ontvangen. In Hongarije gebeurt dat niet en wordt Timmermans vaak vijandig bejegend.

Steeds weer twee mannen

De agenda van Timmermans was nu niet bekendgemaakt, maar vanwege een tv-interview was het geen geheim dat hij in Boedapest was. En overal waar hij kwam, stonden twee mannen om hem met hun telefoon te filmen, zonder dat ze iets zeiden. Dat gebeurde onder meer bij de tv-studio, bij zijn hotel en ook bij een ontmoeting met vakbondsleiders.

Onder meer toen Timmermans aankwam bij een restaurant om met vakbondsleiders te eten, kwam hij in een oploopje terecht met journalisten of mensen die zich uitgaven voor journalist. Op een filmpje van een bekende Hongaarse vlogger is te zien dat de Eurocommissaris agressief wordt bevraagd.

Het is onduidelijk hoe de Hongaren wisten waar Timmermans verbleef. Hijzelf vond de situatie apart, zegt hij tegen de NOS: "De vijandigheid van de regeringspartij en bijbehorende pers had ik kunnen verwachten. En toch blijft het vreemd dit te moeten ervaren in een EU-lidstaat. Het sterkt mij wel in de overtuiging dat we moeten blijven strijden voor de rechtsstaat en de waarden waarin we geloven."

Timmermans was afgelopen weekend in Hongarije als de 'Spitzenkandidat' van de Europese sociaal-democraten; hij is voor die partij de kandidaat voor de post van voorzitter van de Europese Commissie. Als eerste vicevoorzitter van diezelfde Commissie is Timmermans nu nog verantwoordelijk voor de naleving van de regels van de democratische rechtsstaat. In die functie botst hij al langere tijd met de regering van premier Orbán.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl