EPA
NOS NieuwsAangepast

Sociaaldemocraten kiezen Timmermans als kandidaat voor Europese Commissie

De partij van Europese sociaaldemocraten (PES) heeft Frans Timmermans officieel aangewezen als kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. De ongeveer duizend aanwezige gedelegeerden kozen hun 'Spitzenkandidat' op een partijcongres in Lissabon. Timmermans wordt na de Europese verkiezingen van 2019 voorgedragen als kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie.

De verkiezing van de 57-jarige oud-minister van Buitenlandse Zaken en de huidige vice-voorzitter van de Europese Commissie was een formaliteit, omdat er geen tegenkandidaten waren.

Voornaamste tegenstander van Timmermans bij de verkiezingen is de Duitse christendemocraat Manfred Weber.

In zijn toespraak tot het partijcongres in Lissabon vroeg Timmermans de Britten de brexit te stoppen. "Wat mij betreft is het Verenigd Koninkrijk meer dan ooit welkom als lid van de Europese Unie", zei hij onder luid applaus.

Timmermans wees op het risico voor Europa door het beleid van zowel president Poetin als van president Trump. Hij zei dat de wens van de Britten om de controle terug te krijgen het best gezamenlijk met de andere Europese landen verwezenlijkt kan worden.

Timmermans beloofde de totstandkoming van een pact voor een socialer Europa, dat zich zal keren tegen het opkomende nationalisme en populisme. De sociaaldemocraten willen zich sterk maken voor een verhoging van de lonen en eerlijke belastingen voor de superrijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl