Paul Tang (l) met Frans Timmermans
NOS NieuwsAangepast

Tang wil geen interne PvdA-strijd en maakt plaats voor Timmermans

PvdA-Europarlementariër Tang trekt zich terug als kandidaat-lijsttrekker voor zijn partij bij de Europese verkiezingen. Tang doet een stapje terug, omdat ook Eurocommissaris Timmermans zich als kandidaat heeft gemeld.

Tang vindt het niet in het belang van de partij als er een weer een interne strijd komt binnen de PvdA over het lijsttrekkerschap.

De PvdA bewaart na de enorme verkiezingsnederlaag bij de Kamerverkiezingen van vorig jaar slechte herinnering aan interne debatten tussen kandidaat-lijsttrekkers. De lijsttrekkersstrijd tussen Samsom en Asscher werd destijds door velen gezien als een mislukking.

Tang, die nu delegatieleider van de PvdA is in het Europese Parlement, zei vorige maand nog dat hij niet van plan was terug te treden ten faveure van Timmermans. "Ik zou niet zo goed weten waarom ik dat zou overwegen, om eerlijk te zijn. We hebben misschien wel te lang vertrouwd op gezichten, het wordt weer tijd voor een strijdbare sociaal-democratie."

Nu trekt Tang zich dus toch terug. Hij wil wel graag op de kandidatenlijst, maar dan dus niet meer op de eerste plaats. De Europese verkiezingen zijn in Nederland volgend jaar op 23 mei.

Spitzenkandidat

Timmermans wil bij de Europese verkiezingen 'Spitzenkandidat' worden voor de Europese sociaaldemocraten, de groep waarvan de PvdA deel uitmaakt in het Europese Parlement. Als Timmermans inderdaad lijsttrekker wordt, betekent dat dat de sociaaldemocraten hem naar voren schuiven als kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie. Maar daarvoor moet hij ook op een nationale lijst staan: daarom heeft hij zich als kandidaat-lijsttrekker gemeld bij de PvdA.

Op het zonnige terras van café Pelt nam hij het woord:

Timmermans richt pijlen op voorzitterschap Europese Commissie

Bij zijn kandidaatstelling op een terras in zijn thuisstad Heerlen betoogde Timmermans vanmiddag dat grenzen niet bij Europa horen. "Wat heb je aan soevereiniteit als die jou niet de mogelijkheid geeft om invloed uit te oefenen. Soevereiniteit moet op een nieuwe manier verdeeld worden. De EU moet nodig hervormd worden."

Volgens Europarlementariër Kati Piri maakt Timmermans een grote kans. "De grote landen zoals Duitsland, Italië, Spanje en Zweden staan achter zijn kandidatuur." Begin december beslissen de Europese sociaal-democraten of Timmermans inderdaad hun kandidaat wordt. De Europese verkiezingen zijn in Nederland volgend jaar op 23 mei.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl